1 ilçe, 27 köy: Kadın doğum uzmanı yok

1 ilçe, 27 köy: Kadın doğum uzmanı yok

Doğurganlık oranın en fazla olduğu ikinci il Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi... İlçe ile beraberindeki 27 köyde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bulunmuyor. Hastane yönetimi yarın bir günlüğüne kadın doğum uzmanının hasta kabul edeceğini açıkladı. Şırnak T

A+A-

Türkiye'de doğurganlık oranın en fazla olduğu ikinci il olan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bulunmuyor. Sadece ilçe merkezinin 20 bine yakın nüfusu varken bu nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Ayrıca ilçeye bağlı tam 27 köy de Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nden tedavi alıyor. Hastane önceki gün resmi sayfalarından açıklama yaparak sadece bir günlüğüne bir doktorun hasta bakacağını söyledi. Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, bu durumu kabul etmediklerini söyleyerek, “Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda çok ciddi bir çalışma başlatmalı” dedi.

İLÇEYE 1 GÜNLÜĞÜNE DOKTOR GELECEK

Şırnak ili ve ilçeleri yıllardır doktor eksikliği sorununu yaşıyor. En son 2017 yılında Cizre'de 3 çocuk annesi 8 aylık hamile 31 yaşındaki Feyruz Polat hastanede uzman doktor olmadığı için bebeğiyle birlikte vefat etti. Bölgeye atanan doktorlar çoğu kez istifa ediyor. Bölge halkı ise yaşadıkları yerin kimileri için cazibeli olmadığını ve imkanların kısıtlı olmasından kaynaklı doktorların buralarda görev yapmak istemediklerini düşünüyor.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde en büyük sorunlardan bir tanesi hastanede kadın hastalıkları ve doğum uzmanının bulunmaması. İlçede 2018 sayımına göre 20 bine yakın nüfusu bulunuyor. Bunun yarısı da kadınlardan oluşuyor. Ayrıca İlçenin 27 köyü de Beytüşşebap'taki devlet hastanesinde tedavi oluyor. Doğum oranın en fazla olduğu ilçelerden biri Beytyüşşebap'ta kadınlar,  kadın doğum uzmanının olmamasından şikayetçi. Hastane yönetimi ise bu konuda bir çözüm bulmakta zorluk yaşıyor. Önceki gün hastane tarafından yapılan açıklamada, “Beytüşşebap Devlet Hastanesine 14.11.2019 tarihinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı bir günlük poliklinik yapacaktır” duyurusunda bulundu. Ancak bölgedeki hekimler, bu durumun bir çözüm olmayacağını söylüyor.

‘BU DURUMU KABUL ETMİYORUZ'

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, yıllardır bu sorunun devam ettiğini belirterek bölgedeki kış koşullarına dikkat çekti: “Bu sorun tam bir baş belası. Önümüz kış ve Beytüşşebap'ın iklimi çok sert oluyor. Yollar bazen aylarca kardan dolayı kapalı olabiliyor. Gebe kadınların taşınması çok büyük problem. Hekim azlığı kabul edilebilir bir durum değil.”

Peki bu soruna çözüm ne olmalı? Küni, soruya “Devlet hastanesinde kadrolu bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının olması gerekiyor. İlçeye bir günlüğüne bir hekim gelecek ancak bu durum kendisini de zorlayacak. İmkanlar kısıtlı. Durum böyle olunca tedavi de sağlıklı olamıyor. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Doktorlar çeşitli nedenlerden dolayı bu bölgelere gelmek istemiyor. Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda çok ciddi bir çalışma başlatmalı. Özellikle gönüllük esasıyla hekim açığı acil bir şekilde giderilmeli.” yanıtı veriyor.(Gazete Duvar - Hacı Bişkin)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.