17 milyon dolarlık Survivor

17 milyon dolarlık Survivor

TV8'i 70 milyon dolara satın alan Acun Ilıcalı'nun Survivor yarışma maliyeti 16-17 milyon dolar civarında.

A+A-

Bu sezonun çok konuşulan programlarından Survivor All Star geçtiğimiz hafta Dominik'te gazetecileri konuk etti. Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu da adadaki izlenimlerini bugünkü köşesine taşıdı. İşte Eyüboğlu'nun Survivor izlenimleri.

Geçen perşembeden beri ‘Survivor All Star'ın çekildiği Dominik'teydim. “Yediğin, içtiğin senin olsun, bize gördüklerini anlat” diyorsanız; başlayayım Dominik'te kaldığım dört gün boyunca gördüklerimi, Acun Ilıcalı'yla ekibinden aldığım bilgileri ve bütün yarışmacılarla yaptığım söyleşileri paylaşmaya...

‘Survivor', sadece Türklerin ilgi gösterdiği bir yarışma değil. Dünyada her yıl 25  - 28 arasında ülke çekip yayınlıyor ‘Survivor'ı. Ancak bizim ‘Survivor'ımız biraz farklı. O farkın nereden kaynaklandığını Acun Ilıcalı şöyle anlattı:

“Dünyada program süresi, bölüm sayısı olarak en uzun ‘Survivor' bizde. Dünyadaki ‘Survivor'lar arasında en yüksek reyting de bizde... Her sezon normalde ‘Survivor'ı 60 bölüm çekiyorduk, ‘Survivor All Star' olunca bölüm sayısını 80'e çıkardık.”
Ilıcalı'ya 80 bölümlük ‘Survivor All Star'ın toplam maliyetini sordum, yanıtı şu oldu:

Dünyadaki ‘Survivor'ları iyi analiz ettiğini, sezona kavgayla başlayan yarışmaların baştan iyi reyting aldığını, ama zamanla reytinglerinin düşüşe geçtiğini vurgulayan Acun Ilıcalı, şöyle dedi: “Bizim ‘Survivor'ımız kadın futbolu gibi oldu. Kavgaya değil, başarıya odaklı bir seyircimiz var. Yarışmacının çıktığı oyunu başarıp başaramadığına bakıyorlar.” Bu açıklamanın üstüne bayrak yarışında Hakan'ın omuzuna bastığı için oyunlardan diskalifiye ettiği Turabi, benzer bir hareket daha yaparsa tavrının ne olacağını sorduğum Ilıcalı, bakın ne dedi: “Programın temizliği açısından bundan böyle yapacağı ilk hareketten sonra ihraç edeceğim Turabi'yi...”“16 - 17 milyon dolar civarında.”

Acun Ilıcalı TV8'i 70 milyon dolara aldığına göre kanal fiyatının dörtte biri fiyatına dört aylık bir yarışma; müthiş para...
‘Survivor All Star'ın bir bölümü için ortalama 212 bin 500 dolar harcayan TV8'in günün sonunda benim gibi bu işten kârlı çıkıp  çıkmayacağını merak edenler olabilir. ‘Survivor All Star' iki günde bir ‘ödül yarışması'nın yapıldığı bir arena. Bazen sucuk, bazen döner, bazen tavuk, bazen pizza kazanıyor yarışmacılar... Her ödül oyununun yiyeceği için firmaların TV8'e ödediği para 130 - 150 bin TL arasında... Firmalar, bu yolla reklamın ‘marjinal faydası'nı keşfetmiş olacak ki, sezon sonuna kadar bu kuşak kapalı.

380 kişi çalışıyor

“Dört aylık bir yarışmanın maliyeti 17 milyon dolar olur mu?” diyenler çıkabilir. Hem onları aydınlatmak, hem de kamuoyunu bilgilendirmek için birkaç gider kalemini sıralamakta fayda var.

Acun Medya, her sezon için 1 milyon dolara yakın telif bedeli ödüyor. ‘Survivor All Star' için Dominik'teki Acun Medya personelinin sayısı 110...  Oyunlardan sorumlu 70 kişilik Arjantinli bir ekip var... 200 civarında da Dominikli çalışıyor ‘Survivor All Star' için... 380 kişinin maaşı, ulaşım, yiyecek ve konaklama giderinin üstüne ‘büyük ödül' var.

Acun Medya ayrıca ‘Survivor'a götürdüğü ünlülere, Türkiye 'deki kazançları kadar haftalık veriyor. ‘Survivor All Star'daki ‘Gönüllüler' de kendi çaplarında ünlü oldukları için bu kez onlar da nasipleniyor bu ödemeden... Bütün bunları alt alta koyduğunuzda ciddi bir maliyet çıkıyor karşınıza...

Turabi topun ağzında

Dünyadaki ‘Survivor'ları iyi analiz ettiğini, sezona kavgayla başlayan yarışmaların baştan iyi reyting aldığını, ama zamanla reytinglerinin düşüşe geçtiğini vurgulayan Acun Ilıcalı, şöyle dedi: “Bizim ‘Survivor'ımız kadın futbolu gibi oldu. Kavgaya değil, başarıya odaklı bir seyircimiz var. Yarışmacının çıktığı oyunu başarıp başaramadığına bakıyorlar.” Bu açıklamanın üstüne bayrak yarışında Hakan'ın omuzuna bastığı için oyunlardan diskalifiye ettiği Turabi, benzer bir hareket daha yaparsa tavrının ne olacağını sorduğum Ilıcalı, bakın ne dedi: “Programın temizliği açısından bundan böyle yapacağı ilk hareketten sonra ihraç edeceğim Turabi'yi...”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.