'4 Aralık Dünya Madenciler Günü'

'4 Aralık Dünya Madenciler Günü'

Hakkari'de 4 Aralık dünya madenciler günü munasebeti ile Çukurca bölgesinde bulunan önemli çinko ve kurşun maden sahaları gezilip incelemelerde bulunuldu.

A+A-
YÜKSEKOVAGÜNDEM

4 Aralık tarihi, madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmış olup, Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabın'dan kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır. Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olması, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmaktadır.

'Madencilik zor ve meşakkatli bir meslektir'

Dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğini yaparak, yeraltı kaynaklarını insanlığın ve ülkenin hizmetine sunan bir mesleğin saygıdeğer temsilcileri olan madencilere vefa borcumuz bulunmaktadır. Bu görevi yerine getirirken yerin metrelerce altında verilen mücadele, birliktelik ve dayanışmanın ne kadar zor olduğunu anlamak gerekir ki madenciliğin zor ve meşakkatli bir meslek olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu mesleği icra eden madencilerimiz hayatlarını riske atarak, geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktadırlar. 



Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR İlimizin Üzümcü – Çukurca bölgesinde bulunan önemli çinko ve kurşun maden sahalarını gezip incelemelerde bulundu.

İlimizin ve Bölgemizin Ekonomisine Katkı

Maden ocaklarında incelemelerde bulan Prof. Dr. BODUR; “Bölgenin sahip olduğu Çinko ve Kurşun maden sahaları ilimizin ve bölgemizin ekonomik kalkınmasında büyük bir önem arz etmektedir. Önümüzdeki günlerde ilimizde bulunan maden işletmeleri ile ilgili çalışma yapan sanayi ve iş adamları ile bir toplantı düzenleyip konuya ilişkin sorunlar ve çözüm yolları ortaya konulacaktır.” Diyen BODUR; “Dünya madenciliğindeki önemli teknolojik gelişmeler ışığında madenlerin tespiti, çıkarılması ve işlenmesine yönelik teknolojik gelişmelerin bölgemizde de uygulanmasıyla ilgili çalışmalarla ilimizin ve bölgemizin ekonomisini geliştirmeye katkı sağlamak için üniversite olarak danışmanlık hizmetlerini yapmak istediklerini ve bu vesileyle tüm Yer Bilimcilerinin Dünya Madenciler Gününü kutladığını” belirtti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.