500 Kovan Bal Arısı Telef Oldu

500 Kovan Bal Arısı Telef Oldu

Hakkari’nin Şemdinli İlçesine bağlı Derecik Beldesinde, bu yıl yaşanan yoğun kar yağışı nedeni ile yüzlerce bal arısı telef oldu.

A+A-
RAİF YILDIZ - YÜKSEKOVAGÜNDEM - ÖZEL HABER

Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik beldesinde bu yıl yaşanan yoğun kar yağışı arıcıları vurdu. Sıcak iklimi nedeni ile kış mevsiminde arıcıların göç ettiği sıcak bir bölge olan Derecik beldesi, bu yıl hazırlıksız yakalandı. Her kış onlarca Hakkari"li arıcıların akın ettiği beldeye bu yıl yağan aşırı kar yağışı arıları fena vurdu. Yaklaşık 500 kovan arının telef olduğu beldede zararın yüz binleri aştığı belirtildi.



Perişan olan yöre sakini ve arıcılar, yıllardan beri böyle bir kış mevsimi yaşamadıklarını belirtiler. Belde Sakini Osman Gülmez," 60 yaşındayım bu yaşıma geldim böyle karı ilk defa gördüm, bizim yollarımız kar yağdığında en çok 2-3 gün kapanırdı ama şimdi bu sene 25 gün kapalı kaldı. Elektriklerimiz 3 ay boyunca kesik durumdaydı, bu birkaç gün oldu elektriklerimizin ana hattı bağlandı"" dedi.

Bal arılarının sahibi Üzeyir Onat,""30 yıldır bu işi yapıyoruz, biz ilk defa Derecik"te böyle bir yağışın etkili olduğunu gördük, yağıştan ziyade burada ki nem oranı bu arının telef olmasına neden oluyor"" dedi.

Arıları telef olan ve Tarım Bakanlığına seslenen Bal arılarının sahibi Şaban Onat ise"" Öncelikle Tarım bakanlığına sesleniyorum, Bu zarar"a biraz"da onlar baksın, nüfusumuz çok olduğu için, öğrencilerimiz çok olduğu için, bizim tek gelirimiz bu arılarıdır. Yetkililerin bu taraf"a da biraz el uzatmalarına çok seviniriz"" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.