ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye saldırdı

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye saldırdı

Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye rejimine karşı yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Ma

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, ABD, Fransa ve İngiltere'nin, Suriye ordusu hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. “Suriye'ye saldırı emrini verdim, operasyonlar yolda” ifadelerini kullanan Trump, “Fransa, İngiltere ve ABD, haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun, ABD'yi korusun” dedi.

Donald Trump, “Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Esad'ın kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

PENTAGON: SALDIRILAR ŞİMDİLİK SON BULDU

ABD Savunma Bakanı Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, hedeflenen noktaların vurulduğu duyurdu. Operasyondan önce Rusya'ya herhangi “olağan bilgilendirmeler dışında” bir bilgi verilmediği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, vurulan hedeflerin kimyasal üretim ve stoklama merkezlerinin olduğunu öne sürdü. “Esad bir daha kimyasal kullanırsa saldırılar devam edecek” diyen Mattis, şimdilik saldırıların son bulduğunu açıkladı.

Mattis “Geçtiğimiz yıl kimyasal silah saldırısına cevaben ABD olarak bu silahların kullanıldığı üssü hedef almıştık. Bugün de Trump harekete geçme kararını dünyaya duyurdu. ABD, Fransa ve İngiltere olarak Suriye'nin kimyasal silah depolarını vurma kararı aldık. Bu harekat Suriye rejimine yöneliktir ve sivili can kaybı olmaması için çaba gösteriyoruz. Esad'a daha önceki müdahalemizde alması gereken dersi almamıştır. Kimyasal silahların kullanılmasının yasaklanması bağlamında ülkelere Esad rejimini kınama çağrısında bulunuyoruz” dedi.

‘ESAD ALMASI GEREKEN MESAJI ALDI'

Pentagon, “Kararlılığımızın altını çizdik. Esad alması gereken mesajı aldı. Kimyasal silah kullanılmaması için adım atıldı. Nokta atışı operasyonu gerçekleştiriliyor. Harekatın hedefi Suriye hükümeti. Hava harekatı bugün için son buldu.” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Suriye'de vurulan hedeflerin Şam'da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'ta kimyasal silah depoları olduğunu söyledi.

MAY'DEN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı May, “Kimyasal silah kullanımının normalleşmesine izin veremeyiz. Saldırı bölgede tansiyonu yükseltmek amaçlı değil. Belirli hedeflere sınırlı saldırı yapılıyor” dedi.

May, “Bu iç savaşa müdahale etmekle ilgili değil, bu rejim değişikliğiyle ilgili değil. Bu bölgedeki tansiyonu daha da yükseltemeyecek sınırlı ve hedefli bir saldırı. Sivil kayıpları engellemek için mümkün olan her şey yapılıyor.” ifadesini kullandı.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Macron “Orduya müdahale emrini verdim” şeklinde açıklama yaptı.

Şam'ın batısında yer alan Lübnan sınırı boyunca hedeflerin vurulduğu da gelen bilgiler arasında. ABD, saldırılarda Tomahawk füzelerinin de kullanıldığını açıkladı.

Suriye Gözlemevi ise, Şam'daki Bilimsel Araştırma Tesisi'nin bombalandığı yönünde açıklamalarda bulundu. (Dış Haberler/Evrensel/Haber Türk)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.