ABD'li general: SDG'yi yalnız bırakmamalıyız

ABD'li general: SDG'yi yalnız bırakmamalıyız

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel'den, Suriye'den çekilme kararı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'a sert eleştiri: IŞİD yenilgiye uğratılmış olmaktan çok uzak. SDG'nin hâlâ bizim desteğimize ve yardımımıza ihtiyacı var.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'in yenilgiye uğratıldığını söyleyip Suriye'den çekilme kararını açıklamasına karşı ülkesi içindeki eleştiriler sürüyor.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Trump'ın Suriye'den çekilme kararına katılmadığını ve IŞİD'in yenilgiye uğratılmış olmaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Votel'in, Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kast ederek, ‘sahadaki ABD destekli güçlerin IŞİD tehdidine tek başlarına karşı koymaya hazır olmadıklarını' söylemesi de dikkat çekti.

‘YENİLGİYE UĞRATMADIK'

CNN International kanalına konuşan Votel, Suriye'den çekilme konusunda “O dönemde benim askeri tavsiyem bu olmazdı… Dürüst olmak gerekirse, ben bu öneriyi yapmazdım” ifadelerini kullandı. Votel, IŞİD hakkında “Hâlâ liderleri, savaşçıları, işini kolaylaştıranlar, kaynakları var; dolayısıyla bu örgütün peşine düşmek için bizim askeri baskımızın sürmesine ihtiyaç var” dedi.

Trump'ın IŞİD'in yenilgiye uğratıldığı yönündeki açıklamasını açıkça eleştiren Votel, “Ben ‘Onları yenilgiye uğrattık' dediğimde, bunun, artık ABD'ye veya müttefiklerimize saldırı düzenleme becerilerinin kalmadığı anlamına geldiğinden emin olmak isterdim. Hâlâ güçlü bir ideolojileri var, yani (başkalarına) ilham verebilirler” diye konuştu.

‘SDG'NİN HÂLÂ YARDIMA İHTİYACI VAR'

Votel, SDG'nin de IŞİD'i Amerikan yardımının yokluğunda yenilgiye uğratamayacağı görüşünü paylaştı. Amerikalı Orgeneral, “Bu konuda hâlâ bizim desteğimize ve yardımımıza ihtiyaçları var” dedi; “IŞİD'in ister Irak'taki güvenlik güçleri, ister Suriye'deki SDG olsun, yerel ortaklarımız tarafından kontrol edilebilmesini veya ele alınabilmesini isteriz; onların bu tehditle bizden yardım almadan kendi başlarına başa çıkabilmeleri, bana IŞİD'i yenilgiye uğrattığımızı gösteren kilit kriterlerden biri olurdu” ifadelerini kullandı.

Votel, geçen hafta da ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi'nde soruları yanıtlarken Suriye'den çekilme kararı konusunda kendisine danışılmadığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.