ABD'li yetkililer: Türkiye'ye yaptırımdan geri adım atılmadı

ABD'li yetkililer: Türkiye'ye yaptırımdan geri adım atılmadı

Reuters ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, Rus yapımı S-400'leri alması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulama politikasından vazgeçilmediğini söyledi. Pentagon Sözcüsü Mike Andrews 'Hiçbir şey değişmedi' dedi.

A+A-

Türkiye'nin bir NATO üyesi ve Amerikan müttefiki olarak Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle yaşanan kriz aşılamıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın haftasonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ikili görüşmesinde verdiği belirtilen olumlu mesajlara rağmen, Reuters ajansına konuşan üst düzey kıdemli yetkililer S-400 alımı halinde yaptırım uygulama politikasından geri adım atmadıklarını söyledi.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: SONUÇLAR ÇOK GERÇEK VE OLUMSUZ OLACAK

Bir Dışişleri sözcüsü, Türkiye'nin S-400'leri alması halinde F-35 savaş uçaklarını alamayacağını, F-35 programından çıkarılacağını ve Rus askeri sanayine maddi kazanım sağlayan Amerikan müttefiklerine yaptırım öngören CAATSA yasasının uygulanacağını söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, “ABD şunu tutarlı ve açık bir biçimde ortaya koydu ki, Türkiye eğer S-400 alımını gerçekleştirirse çok gerçek ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacak” dedi.

PENTAGON SÖZCÜSÜ: HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Mike Andrews ise “Hiçbir şey değişmedi” diye konuştu. Andrews Reuters'a demecinde, “Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava ve füze savunma sistemleri alması F-35 programı ile uyumlu değil. [F-35'leri kast ederek] Türkiye'nin her iki sisteme birden sahip olmasına izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

‘TRUMP'IN KONGRE'DEKİ MÜTTEFİKLERİNİN HOŞUNA GİTMEZ'

Reuters ajansının haberinde, ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarıp yaptırım uygulaması halinde, iki ülke arasındaki ilişkilerde yakın tarihte yaşanan en büyük ayrılığın yaşanacağı yorumu yaptı. Ajans, bugüne dek bazı dış politika kararlarından kendi danışmanları ile ayrı düşmüş Trump'ın, Türkiye'ye muafiyet sağlama ve yaptırımları erteleme girişiminde bulunabileceğini belirtse de şu tespiti yaptı: “Böylesi bir hamle Ankara'yı memnun edecektir ama Trump'ın Kongre'deki bazı müttefiklerinin hoşuna gitmeyecektir.” Haberde, düşük düzeyli Amerikan yaptırımlarının bile Türkiye ekonomisine zarar verebileceği de belirtildi.

‘TÜRKİYE'YE PATRIOT SATIŞI İLE YAPTIRIMDAN KAÇINILABİLİR'

Türk Amerikan ilişkileri uzmanı Aaron Stein ise Trump'ın ilişkileri kurtarmak ve Türkiye'ye muafiyet sağlamak için bir son dakika anlaşmasını kullanabileceğini söyledi. Stein, Trump'ın son dakikada Türkiye'nin Amerikan yapımı olan ve S-400'lerin alternatifi sayılan Patriot hava savunma sistemlerini almasını sağlayarak, Kongre'yi ikna etmeye çalışabileceğini belirtti.

‘EN İYİ SENARYODA F-35'LER YİNE YOK'

Amerikalı uzman şu ifadeleri kullandı: “Bu, S-400'ler konuşlandırılırken bir Patriot anlaşması yapmak için sadece 180 gün kazandırabilir ve Türkiye F-35 konsorsiyumundan çıkarılır. Buradaki sonuç, Türkiye için en iyi senaryo olarak, yaptırımlardan zayıf bir muafiyet, öfkeli bir Kongre ve Ankara'nın bir milyar dolardan fazla ödeme yaptığı bir uçak sistemine sahip olmadığı bir gelecek olur.”

TRUMP KONGRE'Yİ NASIL İKNA EDEBİLİR?

Trump'ın Türkiye'yi CAATSA'dan muaf tutabilmek için Kongre'yi Türkiye lehine ikna etmesi gerekiyor. ABD Başkanı'nın ilgili Kongre komitelerine bir mektup yazarak, Türkiye'nin Rus silahları alımını zamanla azaltacağını, S-400 alımının önemli bir alışveriş olmadığını, bu durumun NATO'nun birliğini tehlikeye atmayacağını ve Amerikan askeri operasyonlarına olumsuz yansımayacağını kanıtlaması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.