''ABD'yle anlaşmaya değil anlayışa vardık''

''ABD'yle anlaşmaya değil anlayışa vardık''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'ABD'yle Münbiç konusunda bir anlaşmaya değil, anlayışa vardık. Bugüne kadar söylediğimiz bu. Konuşulan yol haritası bir takvime bağlanırsa o zaman anlaşmaya varılmış olur' dedi.

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin Menbiç dahil kontrol ettiği tüm topraklardan çekilmesi noktasında ısrarcı olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un görevden alınması nedeniyle bu ülkeye yapacağı ziyareti ertelediğini hatırlatarak, “Münbiç için zaten bir anlaşma olduğunu bugüne kadar söylemedik. ABD'yle Münbiç için anlaşma değil, bir anlayışa varıldı, bugüne kadar söylediğimiz budur” dedi.

Çavuşoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, konuya ilişkin şunları söyledi: “Anlaşmaya vardık sözünü bir netliğe kavuşturmamız gerekiyor. Bunu sohbetlerimizde, açıklamalarımızda vurguladık. Bir anlayışa vardık diyoruz. Bu anlayış, Suriye'nin özellikle Mümbiç ve Fırat'ın doğusunun istikrara kavuşturulması. Bunu kimle yapacağız? ABD ile. Tillerson'ın Ankara ziyaretinde de söyledik. Bir anlaşmaya vardık demedik anlayışa vardık. Anlaşma dedim sonra anlayış diye düzelttim. Çalışma gurubunun yol haritasını eğer mutabakata bağlarsak ‘anlaştık' diyebiliriz. Şimdi bir anlayış var. Amerikalıların da teklifi var. Sadece Mümbiç yeterli mi? Hayır. Mümbiç'ten önce YPG çıkacak. Burayı istikrara kavuşturacağız. Mümbiçli insanlar burayı yönetecek, güvenliğini sağlayacak. Biz onlara yadım edeceğiz.  Mümbiç modelini diğer yerlerde de şu anda YPG'nin kontrol ettiği her yerde uygulayacağız. Buraların istikrara kavuşabilmesi için buradan terör örgütlerinin kaybolması lazım. Ayrıca Suriyeliler niye dönemiyor? Bizdeki 350 bin Suriyeli Kürt kardeşimiz niye dönemiyor? Çünkü YPG buna müsaade etmiyor. YPG'liler ile Kürtleri kimse karıştırmasın. Suriyeli Kürt kardeşlerimizin büyük bir bölümü YPG'ye karşıdır. Bunlar YPG nedeniyle topraklarına dönemiyorlar. Münbiç'ten sonra sıra diğer yerlere, bölgelere de gelecektir. YPG'nin sadece Münbiç'ten çekilmesi yetmez. Bu çalışmalar Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü bakımından da önemli çalışmalar olacak.”

‘İNSANİ BİR GÖRÜŞMEYDİ'

Bakan Çavuşoğlu, ay sonunda görevi bırakacak olan ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la yaptığı görüşmeye ilişkin de, “Daha çok insani bir görüşmeydi” değerlendirmesinde bulundu ve şunları söyledi: “En son kendisinin Ankara ziyaretinde vardığımız anlayış, çalışmalar devam ediyor. Kendisine bu süreçteki işbirliği için teşekkür ettim. Bu ziyaret marjında vardığımız anlayış ve oluşturduğumuz çalışma gruplarının sonuç getirmesi konusunda temennilerimizi de dile getirdik.”

VİZE SERBESTİSİ

Çavuşoğlu, AB'ye vize serbestisine ilişkin soruya ise “Nelerin olup nelerin olamayacağını iyi bilmek gerekiyor. Bizim AB'den beklentimiz, bugüne kadar varılan anlaşmaların uygulanması. En son teklifimizi ilettik, yanıt bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.