ABD'yle sektörel komiteler kuruluyor

ABD'yle sektörel komiteler kuruluyor

ABD bir yandan S-400 alımı nedeniyle Türkiye'ye yönelik olası yaptırımları gündemine alırken bir yandan da Ticaret Bakanı Wilbur Ross ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak amacıyla 5 gündür İstanbul ve Ankara'da görüşmeler yapıyor. Ticaret Bakanı Pek

A+A-

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Türkiye'ye kendi ülkesinden bakan düzeyinde en uzun ziyarete (5 gün) imza attı. ABD tarafı görüşmelerde, Çin'le yaşanan ticaret savaşı nedeniyle doğacak boşluğu Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkelerle doldurmak istiyor. Bu doğrultuda özellikle ABD Başkanı Trump, 20 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmini, kongrenin Türkiye'ye yaptırım hazırlığına rağmen 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Ross bugün bir kez daha Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'la toplantı yaptı. Pekcan, ABD ile sektörel komiteler kurulmasına karar verdiklerini belirterek, “Türk ve ABD'li firmaları bir araya getirecek bu komiteler sonuç odaklı çalışacak” dedi. Pekcan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER

Pekcan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

*Sektörel komiteler kurulmasına karar verdik. Türk ve ABD'li firmaları bir araya getirecek bu komiteler sonuç odaklı çalışacak. Karşılıklı ticareti artırma amacındayız. Ross'un ülkemizin potansiyeline şahit olduğunu düşünüyorum. Yatırım işbirliğinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini düşünüyorum.

* Tekstil, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, çimento, kimya makina ve lojistik sektörlerini ikili ticaret hacminin artırılmasında öncelikli sektörler olarak belirledik.

*Sektörlerin kapasitesini artırarak ABD'ye ürün tedarik etmeye hazır olduğumuzu ifade ettik. İlişkilerimizdeki bazı sıkıntıların aşılmasında ticaretimize olumlu yansımalarını olduğunu düşündük. Otomotivdeki eylem ve önemlere değindik. Bu kapsamda özellikle 2332 olan ilave gümrük vergilerinden ülkemizin muaf tutulması talebimizi paylaştık. 100 milyar dolarlık hedefimiz için bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. En çok potansiyele sahip sektörlerden biri sivil havacılık sektörüdür.

* Bazı sektörlere ait genişleme imkânlarını değerlendireceğiz. Türk ve US Eximbank düşük faizli ortak yatırım alanlarına odaklanacağız. Türkiye ve ABD uzun zamandır müttefik ülkedir. Sayın Ross'un bu ziyareti ABD'nin birlikte çalışmakta istekli olduğunun kanıtıdır. 100 milyar dolarlık hedef konusunda da mutabıkız.

* Kısa zamanda  Cumhurbaşkanımız ve Trump bir araya gelecek. Burada da ana konu ticaret olacaktır.

ROSS: ABD İÇİN KÜÇÜK RAKAMLAR

ABD Ticaret Bakanı Ross ise şunları söyledi:

* İki ülke arasında 100 milyar hedefe ulaşmak amacımız. Yani şu anki durumu 2 ya da 3'e katlamak. Türk tarafından 50 milyar dolar, ABD'den de 50 milyar dolar ticaret demek bu. Bu rakamlar yüksek rakamlar, nispeten küçük rakamlar. Mallar ve hizmetler açısından ABD için bakınca küçük rakamlar. Ekstra bir 50 milyar dolar, trilyon doların yanında bir şey değil.

* Bu noktada karşılıklılık önemli her iki taraf kendi ticaret hacmini artıracak. 5 günümüzü burada geçirdik. 43 ABD'li firma ile bir araya geldik. 52 Türk firmasıyla, ABD'de iş yapmak isteyen firmalarla görüşmeler yaptık. Zamanımızın büyük kısmını Sayın Bakan'la geçirdik. Kendisi çok yardımcı oldu.(Gazete Duvar - EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.