Alışkın olmadığınız ağrıları geçiştirmeyin

Alışkın olmadığınız ağrıları geçiştirmeyin

Sigara içen, fazla kilolu ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişiler, göğüs ağrılarını asla ihmal etmemeli..

A+A-
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, göğüs ağrılarını ciddiye almak gerektiğini belirterek, ''Özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde göğüs ağrıları çok önemli. Sigara içen, fazla kilolu ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişiler, göğüs ağrılarını asla ihmal etmemeli'' dedi.

Prof. Dr. Özlü, yaptığı açıklamada, herkesin aşina olduğu ağrının, aslında bir alarm durumu olduğunu ifade ederek, ''Ağrıyı pek sevmeyiz ama aslında o vücudumuzun adeta sigortasıdır. Vücudumuzda olup bitenden bizi haberdar eder. Herhangi bir organımızda bir hastalık, bir sorun başladığında biz bundan çoğu zaman ağrı sayesinde haberdar oluruz. Ağrı nedeniyle hekime, hastaneye gideriz ve hastalığımız ortaya çıkar, teşhis edilir'' diye konuştu.

Ağrı olmasaydı hastalıkların teşhisinin gecikeceğini ve tedavi şansının da azalacağını vurgulayan Prof. Dr. Özlü, ''Nitekim ağrı duyusunu kaybetmiş kişilerde doku ve organ kayıpları olur, farkına bile varmazlar. Örneğin, lepralılarda ağrı ve temas hissi kaybı vardır ve sigara içerken parmaklarını yakarlar ama bunu fark etmezler. Bu bakımdan, ağrı duyusu aslında bizler için bir nimettir'' dedi.


''ALIŞILMADIK AĞRILARI GEÇİŞTİRMEMEK GEREKİR"

Prof. Dr. Özlü, günlük gelip geçici hafif ağrıların genellikle önemsiz olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Gerilimden, yorgunluktan ve bazen de psikolojik durumlardan kaynaklanabilir. Ama tekrarlayan, şiddetli, sürekli, rahatsız edici, alışılmadık ağrıları geçiştirmemek gerekir. Göğüs ağrısı, bunlardan biridir. Kalp, akciğer zarı ve göğüs duvarından kaynaklandığı gibi karındaki organlardan da yansıyabilir. Ama göğüs ağrılarını ciddiye almak gerekir. Özellikle 40 yaş üzeri erkeklerde göğüs ağrıları çok önemli. Sigara içen, fazla kilolu ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişiler, göğüs ağrılarını asla ihmal etmemeli. Göğüs ağrısı özellikle hareket sırasında ve ağır yemeklerden sonra ortaya çıkıyorsa, göğüs ön kısmında ve sıkıştırıcı vasıftaysa, sol kola doğru yayılıyorsa kalp ağrısı olma olasılığı çok yüksektir. Ama kalp ağrılarının atipik olabileceği, daha genç kişilerde de görülebileceği, bazen de ağrı olmaksızın kalp krizi olabileceğini de unutmamak gerekir.''

''GÖĞSÜNÜZDE AĞRI VARSA LÜTFEN İHMAL ETMEYİN"

Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğer zarının ve göğüs duvarı hastalıklarının, reflü ve mide ülserleri, böbrek ve idrar yollarındaki hastalıklara bağlı ağrıların da göğüse yayılabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Göğüs ağrısı olan kişilerin göğüs muayeneleri yapılmalı, EKG çekilmeli, göğüs röntgenleri alınmalıdır. Bunlardan sonra teşhis için ileri tetkiklerin yapılması da gerekebilir. Hekime erken başvuru, erken teşhis ve tedavi imkanının artması ve hastalığa bağlı hasarın engellenmesi bakımından çok önemlidir. Kalple ilişkili olduğu düşünülen ağrı yakınması olan olguların hastaneye, hekime yürüyerek gelmemeleri gerekir. Çünkü efor kalpte ağrıya neden olan hastalığın yayılmasına yol açar. Bu durumda 112 aranarak, ambulans talep edilmeli. Göğsünüzde ağrı varsa lütfen ihmal etmeyin, bir göğüs hekimine başvurun, araştıralım, sebebini bulup ona göre gerekeni yapalım.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.