Amed UNESCO’da ayakta alkışlandı

Amed UNESCO’da ayakta alkışlandı

Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak tescillendi. Karar oylamanın yapıldığı salonda ayakta alkışlandı

A+A-

Almanya'nın Bonn kentinde devam eden UNESCO'nun 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri ele alındı. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri'ne ilişkin hazırladığı 8 dakikalık slayt gösterisiyle başlayan oturumda, 26 ülkenin büyükelçisi, Amed Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin ‘Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenmesiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Görüşmede 21 delegenin oyunu alan Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri oy birliğiyle ‘Dünya Kültür Mirası' listesine girdi.

Amed Surları hakkında görüş bildiren Sırbistan üyesi, sözlerini “Yaşasın Diyarbakır” diyerek tamamladı. Karar, toplantının yapıldığı salonda ayakta alkışlanırken, ülkelerin üyeleri, Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'yı tebrik etti.

Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran günü başlayan UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, dünyanan çeşitli ülklerinden ‘Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için başvuran 38 dosya görüşüldü. Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin,  ‘Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenmesi ve koruma şemsiyesi altına alınması Amed'de de büyük sevinçle karşılandı.

Amed Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın yanı sıra ilçe belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu Amed heyeti de toplantıya katılarak çeşitli temaslarda bulundu. Amed'in simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri'nin, ‘Dünya Mirası' olarak tescillenmesi üzerine Amed'de de uzun süren çalışmalar gerçekleştirilmişti.

Herkese teşekkürler

Kararın ardından açıklama yapan Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, UNESCO yetkililerine ve adaylık sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Herkesi Amed'i ziyaret etmeye çağırdı.

Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması kararını mutlulukla karşılayan Eşbaşkan Kışanak ile Anlı, tarihi kültürel mirasın dünya mirası olarak tescillenmesi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Elbirliğiyle çalışılarak bu kararın alındığını kaydeden eşbaşkanlar, Amed Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin insanlığın ortak mirası olduğunu, bu mirası gelecek kuşaklara aktarma sorumluluklarının olduğunu ifade ettiler. Kararın önemine ve sorumluluklarının daha da arttığına işaret eden eşbaşkanlar, “Artık dünyanın gözü önünde olan bu kentin turizm altyapısını geliştirmek gerekiyor” dediler.özgürgündem

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.