Ankara'da bir Angelina Jolie

Ankara'da bir Angelina Jolie

44 yaşındaki Şengül Bel, ailesindeki 4 kişi kanser olunca göğüslerini aldırdığını söyledi.

A+A-
Ankaralı Şengül Bel, 4 akrabası göğüs kanseri olunca genetik test dahi yaptırmadan göğüslerini aldırmış. Bel, "Angeline Jolie, kararımın ne kadar doğru olduğunun kanıtı" diyor.

'MEMENİN NE ÖNEMİ VAR'

Bu gelişmeler üzerine Bel, hiç düşünmeden Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Gündüz Tunç'un kapısını çaldı. Testler yapıldı. Bel'in de kanser olma ihtimali yüksek çıktı. Bunun üzerine göğüsleri alındı. Bel, kararın öyküsünü şöyle anlattı: "Kanserle yaşamayan kanserin ne olduğunu bilemez. Kemoterapiyi düşününce memenin ne önemi var. Bu riskle yaşayamazdım. Bence böyle riski olan herkes aldırmalı."

RİSK YÜZDE 5'E İNDİ

Şengül Bel'in ameliyatını yapan Doktor Gündüz Tunç, şunları söyledi: "Şengül hanımın anne tarafında 4 meme kanseri vakası vardı. Üstelik memesinde tehlikeli kitleler tespit ettik. Kanser olma ihtimali çok yüksekti. BRCA1 genetik kanser testini yaptırmadan hastamız meme boşaltma ameliyatına karar verdi. Kanser riskini yüzde 5'e indirdi. Operasyonda deri ve meme ucu korunarak memenin içi boşaltılıyor. Daha sonra plastik cerrahlar silikon protezler takıyor."

"KANSER OLMAKTANSA 100 KERE MEMELERİMİ ALDIRIRIM"

Doğru bir karar aldığını belirten Bel, "Annem, ablam ve diğer kuzenim kanser olduktan sonra memeleri alındı. Kanser tedavisi gördüler. Sürekli ilaçlar, kemoterapi, radyoterapi, ağrılar, acılar ve psikolojik travma... Kanser olmaktansa yüz kere mememi aldırırım" dedi.

SGK KARŞILIYOR

Özellikle anne tarafından kanser hastası olan kişilerin mutlaka test yaptırması gerekiyor. Zira BRCA1 testi, söz konusu kişinin kansere yakalanma riskini gözler önüne seriyor. Bu testin fiyatı, genetik laboratuarı olan hastanelerde yaklaşık 5 bin TL. Ancak BRCA1 genetik tarama testi SGK tarafından da karşılanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.