Asgari ücrete 100 liralık desteğe son

Asgari ücrete 100 liralık desteğe son

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretliye iki yıldır uygulanan 100 TL destek uygulamasına son vereceklerini açıkladı.

A+A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2 yıldır uyguladıkları çalışan başına 100 TL'lik asgari ücret desteğini sonlandıracaklarını açıklaması, asgari ücret pazarlıklarını da yakından etkileyecek. Alınan kararla pazarlıklar başlamadan, 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücretin maliyeti 100 TL arttı.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin 2018 yılında kaç lira olarak uygulanacağına, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar verecek. Komisyonun çalışmalarına aralık ayı itibariyle başlaması ve ay bitmeden sonuçlandırması bekleniyor.

Halen asgari ücret net 1404 TL olarak uygulanıyor, işverene toplam maliyet ise 2 bin 88 TL düzeyinde bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak bir açıklama yapmış ve 100 TL'lik desteğin “sürdürülebilir istihdam” için gerekli olduğunu belirtmişti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, “Geçici olarak bir defalığına getirmiştik” diyerek devamının olmayacağını söylemesiyle, işveren örgütlerinin bu talebi, masaya oturulmadan reddedilmiş oldu.

TİSK ayrıca yüzde 10.5 düzeyine ulaşın enflasyonun da asgari ücret belirlenirken tek kriter olarak alınmamasını istemişti.

Geçen yıl asgari ücretin 1600 TL olması talebiyle oturan Türk-İş ise henüz yeni asgari ücret için talebini belirlemedi. Türk-İş yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, yeni asgari ücretle ilgili taleplerini netleştirmesi bekleniyor. Kulislerde ise 2018 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 7'in asgari ücret görüşmelerinde belirleyici olabileceği konuşuluyor.

(Kaynak: Hacer Boyacıoğlu/Hürriyet)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.