Avustralya'nın yeni trenleri tünellere sığmadı

Avustralya'nın yeni trenleri tünellere sığmadı

Avustralya'nın yerli şirketler yerine daha ucuz olduğu gerekçesiyle, Güney Kore'den satın aldığı yeni trenler tünellere sığmadı.

A+A-

Avustralya'nın Güney Kore'den özel siparişle satın aldığı ultra modern trenlerin ülkedeki tünellere sığmadığı ortaya çıktı. Projeye şu ana kadar 2 milyar doların üzerinde harcama yapıldığı belirtiliyor.

Avustralyalı yetkililer, Güney Kore'den yeni tren siparişi verirken engelli tuvaletleri, bagaj alanları, bisiklet ve bebek arabaları için geniş mekânlar gibi en ince detayları dikkate aldı. Ancak satın alınan yeni vagonların ülkedeki demiryolları standartlarına göre 20 santimetre daha geniş olduğu ortaya çıktı.

‘ANCAK ŞİMDİ ANLADIK'

Sputnik'in aktardığına göre, olaya ilişkin bilgi veren Avustralyalı ulaştırma uzmanı Jodi McKay, “Bu trenlerin tüneller ve hatta bazı bölgelerde platformlar için çok geniş olduklarını ancak şimdi anladık. Bu nedenle ek giderler tehdidiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Bazı bölgelerdeki tünellerde yeni trenlerin ‘duvar ve tavanlarının muhtemelen tünelin duvarlarıyla çarpışacaklarını' söyleyen McKay, “Bu proje gerçeklikten kesinlikle kopuk, bu nedenle hükümetin son derece dürüst olup yapılan hatanın sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma şirketinden yapılan açıklamadaysa şirket yetkililerinin bu durumla hiçbir ilgisi olmadığı belirtilerek, yeni trenlerinse uzun yıllardır yenilenmeyen demiryolları sisteminin tümünün modernizasyonu kapsamında satın alındıkları ifade edildi.

2 YIL SONRA HİZMETE GİRECEKLER

Şimdi demiryollarının genişletilmesi için bütçeden ek kaynağın tahsis edilmesi gerekecek ve en az 2 yıl sürecek bu çalışmalar, yeni trenlerin hizmete alınma sürelerini de geciktirecek.

Avustralya'nın yerli tren yapım şirketlerine göre yüzde 25 daha düşük fiyat veren Güney Kore'nin trenlerinin bu durumda Avustralya hükümetine tasarruf sağlayıp sağlayamadığına ilişkinse bir açıklama yok.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.