Bakın ekmeğin içine ne katmışlar!

Bakın ekmeğin içine ne katmışlar!

Soframıza gelen ekmekte oyun bitmiyor. Şimdi de daha hacimli göstermek için ekmeğe GDO'lu soya katıldığı tespit edildi. GDO'lu soya sadece yem amaçlı olarak ithal edilebiliyor.

A+A-

Adana'da bir firma tarafından üretimi yapılan ve ekmeği olduğundan hacimli gösteren ve geç bayatlatan ‘ekmek katkı maddesi'nden GDO'lu soya çıktı.

Üretimi yapan firma Adana'da 100 fırından 80'ine bu ürünü sattığını iddia ederken, uzmanlar, “GDO'lu soya sadece yem amaçlı olarak ülkemize girebiliyor. İnsan gıdası olarak kullanılması yasaktır. Ancak kötü niyetli kişiler bunu insan gıdalarında kullanabiliyor. Ancak ekmek ile ilgili daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştık” dedi.

‘FIRINCILAR ÇOK MEMNUN'

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, GDO'lu maddeyi üreten şirket sahibi,  “Ekmek katkı maddemizi Adana'da 100 fırın varsa 80'ine satıyoruz. En iyi ürün fırıncılarımız çok memnun” dedi. Şirket sahibi ‘ürünün sağlığa zararlı olup olmadığı, bakanlığın onayı bulunup bulunmadığı' sorularını ise yanıtsız bıraktı. Söz konusu ekmekler için test merkezinden gelen rapora göre, Adana'daki firmanın ürettiği ‘ekmek katkı maddesi'nin içeriğinde GDO'lu madde vardı. Test merkezinin raporunda, “Yapılan analiz sonucunda tarama yapılan 3 gen bölgesinin tümünde GDO (35S,NOS,FMV) tespit edilmiştir” ifadesine yer verildi.

‘İLK DEFA DUYDUK'

Dünyada GDO'lu ürünün en çok soya, mısır ve kanolada olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Arslan, şu bilgileri verdi: “Şu ana kadar ne ekmekte ne de ham maddesi buğdayda böyle bir durumlar karşılaşmadık. GDO'lu soya katkı maddelerinin kullanıldığını da duymamıştık. Ticari işletmeler kâr elde etmek için bu tip şeylere girebiliyor. GDO'lu olmayan soyalar daha pahalı olduğu için bu yöntem seçilmiş olabilir. Soyayı şu anda ABD üretiyor. Bu üretimin çok önemli bir kısmı GDO'lu. Biogüvenlik kanunlarına göre GDO'lu soyanın gıda maddesi olarak kullanılması yasak. Ancak hayvan yemi olarak ülkeye giriş yaptıktan sonra bunların gıda maddesi olarak kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.