Balkanlar'da gerilim

Balkanlar'da gerilim

Avrupa ülkelerindeki elektronik saatler, birkaç haftadır yaklaşık altışar dakika gecikiyor. Bu sorunun temelinde, Sırbistan ile Kosova arasındaki siyasi bir anlaşmazlığın yattığı açıklandı!

A+A-

Kosova ile Sırbistan arasında siyasi sebeplerden kaynaklanan bir elektrik krizi, Avrupa çapındaki elektrikli saatlerin altı dakika gecikmesine sebep oldu. Sırbistan, siyasi anlaşmazlıklardan ötürü Kosova'nın elektrik açığını kapatmayınca, Avrupa Kıtası Elektrik İletim Senkron Alanı'nda (ENTSO-E) frekans sapması yaşandı.

‘İŞE YA DA OKULA GEÇ KALANLARIN SUÇU YOK!'

Bu sapma AB'nin Almanya'dan Yunanistan'a diğer 25 üyesindeki elektronik saatlerde altışar dakika gecikmeye sebep oldu. The Guardian gazetesi haberi esprili bir dille ele alarak, “Son haftalarda işe ya da okula geç kalan Avrupalıların kötü havadan başka suçlayacak bir şeyi daha var. Kıtanın elektrik ağında yaşanan daha önceden görülmemiş sapma, bazı saatlerin olması gerekenden yavaş çalışmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

SIRBİSTAN, KOSOVA'NIN AÇIĞINI KAPATMIYOR

ENTSO-E'den yapılan açıklamadaysa, sorunun Sırbistan ile Kosova arasındaki siyasi gerilimden kaynaklandığı vurgulanarak, iki Balkan ülkesine anlaşmazlıklarını çözme çağrısı yapıldı. Açıklamaya göre sorun, Kosova'nın ocak ortasından bu yana kendi ürettiğinden daha fazla elektrik kullanmasından ve Avrupa sistemi çerçevesinde Kosova'nın açığını kapatmakla sorumlu olan Sırbistan'ın bunu yapmamasından kaynaklanıyor. Sonuç olarak da, kıta çapında ocak ortasından bu yana 113 GWh değerinde enerji kaybı yaşandığı belirtiliyor.

HANGİ SAATLER ETKİLENDİ?

Sorun başta radyo alarmları, fırın saatleri ve elektrikli ısıtıcıların saatleri olmak üzere elektrikli saatleri etkilerken, ENTSO-E'nin sözcüsü Clair Camus, iki ülkeye siyasi sorunlarını çözme çağrısı yaptı. Camus teknik bir çözümle saatlerdeki gecikmelerin birkaç hafta içinde normale döndürülebileceğini belirtse de, “Bu mesele teknik dünyayı aşıyor. Sırbistan'la Kosova arasonda, Kosova sistemindeki bu enerji eksikliği konusunda bir anlaşma yapılması gerekiyor. Soru önce siyasi, sonra teknik olarak çözülmeli” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sırbistan ile Kosova arasındaki sorun ise yaklaşık 20 yıl önceye, Kosova savaşının sona erdiği 1999'a dayanıyor. Kosova'nın kuzeyinde Sırp nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgede halk, Kosova'ya değil de Sırbistan'a bağlılık hissettikleri gerekçesiyle elektrik faturalarını ödemiyor. Bunun sonucunda, Kosova'daki elektrik şirketi mali yük altında kaldığını savunarak yeterli elektrik üretmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.