Barzani: Referanduma karşı çıkılırsa kanlı bir savaş yaşanır

Barzani: Referanduma karşı çıkılırsa kanlı bir savaş yaşanır

Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunu ertelemeyeceklerini söyledi.

A+A-

Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunu ertelemeyeceklerini söyledi. Referanduma karşı çıkılırsa kanlı bir savaş yaşanacağını savunan Barzani, “Bazı taraflar referandumun zamanının olmadığını savunuyor. Neden zamanı değil? Zamanıdır ve hatta geç kalınmıştır" dedi.

Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunun ertelenmeyeceğini söyledi. Barzani, referanduma karşı çıkılması halinde kanlı bir savaşın yaşanacağını söyledi.

Mesud Barzani, France 24'e verdiği röportajında, bağımsızlık referandumunun 25 Eylül'de yapılacağını ve hiçbir şekilde karardan geri adım atmayacaklarını söyledi.

‘ÇOK ÇABA SARFETTİK'

Rudaw'ın aktardığına göre referandumun geciktirilmesi ya da engellenmesine yönelik her türlü girişimin kaos ve kanlı bir savaşı getireceğini savunan Barzani, “Kürdistan yönetimi olarak bütün meselelerin diyalog ve karşılıklı anlayışla çözüme kavuşması için çok çaba sarf ettik. Çünkü Erbil-Bağdat arasında iyi bir komşuluk ilişkisinin olmasını istedik” dedi.

Barzani, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin anlaşmaya çalıştığını ancak gelinen aşamada görüşmelerin açık olmadığını söyledi.

“ABD Başkanı Donald Trump referandumun Mart 2018 tarihine bırakılmasına dair talepte bulundu mu?” sorusuna Barzani, ABD'nin böyle bir düşüncesinin olabileceğini, konuyla ilgili kendi düşüncelerinin ise belirlenen zamanda gerçekleştirilmesi yönünde olduğunu belirterek, “Referandumdan hiçbir şekilde geri adım atılmayacak” yanıtını verdi.

‘ZAMANIDIR HATTA GEÇ KALINMIŞTIR'

Barzani, şunları da kaydetti: “Bazı taraflar referandumun zamanının olmadığını savunuyor. Neden zamanı değil? Zamanıdır ve hatta geç kalınmıştır. Eğer Irak'ın bütün sorunlarının çözümünü beklersek, bu hiç gerçekleşmeyecektir çünkü Baas rejiminin yıkıldığı 2003 yılından bu yana gün geçtikçe sorunlar arttı, çözüm geliştirilemedi. 14 yıldır referandumu hep erteledik ama artık ertelemeyeceğiz. Daha fazla bekleyemeyiz” dedi.

Barzani, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi hava sahasını kapatması ya da Erbil'e saldırması halinde Kürdistan Bölgesi'nin ve Peşmerge Güçleri'nin buna sessiz kalmayarak karşılık vereceğini de söyledi. (gazeteduvar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.