Beyin ameliyatıyla zayıflanacak

Beyin ameliyatıyla zayıflanacak

Obezite cerrahisi seçeneklerine, yakın bir gelecekte beyin ameliyatının da eklenebileceği öngörülüyor.

A+A-
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Feridun Acar, obezitenin dünyadaki gelişmiş toplumların en önemli sorunlarından birisi olduğunu vurguladı.

"SON ÇARE CERRAHİ ÇÖZÜM"

Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri nedeniyle mücadele edilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu belirten Acar, bu sorunun çözümü için öncelikle kişinin beslenme alışkanlığının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması yönteminin denendiğini, sonuç alınamaması durumunda ise son çare olarak cerrahi çözüm yollarına başvurulabildiğini ifade etti.

Acar, beyin cerrahisi olarak, halen pratik anlamda obezite tedavisinde yerlerinin olmadığını, ancak önümüzdeki yıllarda bu hastalığın iyileştirilmesinde beyin cerrahisinin önemli rol oynayacağını bildirdi.

BEYİNDEKİ YEME İSTEĞİ BASKILANACAK

Beyinde, yeme alışkanlığı ve bağımlılıkları kontrol eden bazı alanların bulunduğuna dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:
"Beyinde dürtüleri kontrol eden alanlarda elektriksel ve kimyasal bozukluklar, kişinin aşırı yemesine ya da yeme dışında bağımlılıkların gelişmesine zemin oluşturuyor. Parkinson cerrahi tedavisinde kullandığımız tekniklerle o bölgelere girip, beyin içerisine elektrotlar koyarak o bölgelerin fonksiyonlarını düzenleyebiliyoruz. Beyindeki yemeyi tetikleyen merkezlerin aktivitesini baskılayarak kişinin yemesini normal seviyelere indirebiliyorsunuz.

Şu anda öncü uygulamalar var ve biz bu cerrahileri yapacak teknik altyapı ile birikime sahibiz ama rutin uygulamalar arasına girmesi zaman alacak. Bunlar pahalı ameliyatlar. Önümüzdeki yıllarda çalışmaların gelişmesiyle bütün tedavilere dirençli hastalarda bu bölgelere girip elektrotlar yerleştirilerek tedaviler yapılacak. Kontrollü akımlar vererek bu bölgelerdeki fonksiyon bozukluklarını dengeye oturtarak hastalarda anlamlı kilo kayıpları sağlayabileceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.