Burnu kanayan ne yapmalı?

Burnu kanayan ne yapmalı?

Uzmanlar sıcak havalarda yaşanan burun kanamaları için uyararak ne yapılması gerektiğini söyledi.

A+A-

Denizli Devlet Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Melih Üstel, sıcak havalarda görülen rahatsızlıkların başında burun kanamalarının geldiğini, güneşte fazla kalınmasının kanama riskini arttıracağını, burnu kanayan kişinin asla geriye doğru yatmaması gerektiğini söyledi.

Her yaştan kişide burun kanamaları görülebileceğini belirten Üstel, yabancı cisimler, burnun karıştırılması, ameliyatlar, soğuk algınlığı, sinüzit, alerjik nezle, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kan pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon ve burun kemiği eğriliklerinde olabildiğini ifade etti.

Burun kanamalarının ön ve arka olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Opr. Dr. Üstel, arka burun kanamalarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Ön burun kanamaları, burnun ön kısmından gelen kanamadır ve korkulacak bir durum yoktur. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür. Arka burun kanamaları ise ön burun kanamalarına göre oldukça önemlidir ve bir uzmanın kontrol etmesi gerekir. Kanama daha çok genize doğru olur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Arka burun kanamaları, daha çok yaşlı kişilerde görülür. Bu kişilerde de daha çok tansiyonu olan ya da travma geçirmiş kişilerde olur." diye konuştu.

'DURMAYAN KANAMALARA DİKKAT EDİLMELİ'

Günün sıcak saatlerinde güneşe çıkılmamasını tavsiye eden Üstel, burun kanamalarında yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Kanama olduğunda ilk yapmanız gereken, paniğe kapılmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin. Oturun ya da başınız kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Burnun ucunu baş ve işaret parmaklarıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin. Pamuktan küçük bir rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bir bez içinde burnunuza buz tatbik edin. Bunlara rağmen kanama durmuyor veya yeniden eğilim gösteriyorsa, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa, kanama burun önüne olmaktan çok boğaz arkasına doğru oluyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.