Çatı Temizleyerek Geçimlerini Sağlıyorlar

Çatı Temizleyerek Geçimlerini Sağlıyorlar

Hakkari'de çok sayıda genç binaların çatısında biriken karları temizleyerek ekmek parası kazanıyor.

A+A-
İşçilerin metrelerce yüksekten düşmemek için bir ucunu bellerine bağladıkları ipin diğer ucunu ekip arkadaşları tutuyor. Kışın sert geçtiği Hakkari'de binaların çatısında biriken kar, gençler için ekmek kapısı oluyor.

Çok sayıda genç, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayatı olumsuz etkileyen kış mevsimi boyunca çatılarda biriken karları temizleyerek geçimini sağlıyor. 

Çatıdaki kar temizleme işi 3-4 kişilik ekipler tarafından yapılıyor. Kar kütlesini temizleyen işçi, metrelerce yüksekten düşmemek için bir ucunu beline bağladığı ipin diğer ucunu çatıdaki baca, demir ya da başka bir noktaya sabitliyor. Ekiptekilerden biri ayrıca tedbir olarak belli bir noktaya sabitlenen ipin ucunu tutarak temizlik işi yapan arkadaşının güvenliğini sağlıyor.

İşçilerden Abbas Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çatıyı ortalama 100 liraya temizlediklerini söyledi.

Bu işi tehlikeli olmasına rağmen işsizlik nedeniyle yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Kaya, "Elimizden geldiği kadar güvenliğimizi korumaya çalışıyoruz. Emniyet kemerleri, ip ve refakatçi ile kendimizi korumaya çalışıyoruz. Bir çatıyı temizlerken ücretini büyüklüğüne göre belirliyoruz" ifadesini kullandı.

Macit Arı da kış mevsiminde çatılarda biriken karları temizleyerek geçimlerini sağladıklarını belirtti.

Çatıda biriken karları temizlemenin çok tehlikeli olmasına rağmen bu işi ekmek parası için yaptıklarını kaydeden Arı, "İpin bir ucunu çatıdaki bacaya bağlıyoruz ya da arkadaşlarımız tutuyor diğer ucunu da belimize bağlayarak karları temizliyoruz. Bunun karşılığı olarak yaklaşık 100 lira kazanıyoruz" diye konuştu.

İpin ucunda 'ekmek kavgası'

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.