Çavuşoğlu: Müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz

Çavuşoğlu: Müttefiklerimizden dayanışma bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın açıklamasında, İspanya'nın Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerini 15 Kasım'da çekeceğini açıkladı.

A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak açıklama yaptı. Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nda müttefiklerinden dayanışma beklediğini vurgulayan Çavuşoğlu, İspanya'nın Türkiye'ye konuşlu Patriot hava savunma sistemlerini çekeceğini teyit etti.

‘ANLIYORUZ DEMEK YETMEZ, DAYANIŞMA İSTİYORUZ'

Çavuşoğlu basın toplantısının başında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki operasyon hakkında NATO Genel Sekreteri'ne bilgi verdiklerini söyleyip, Türkiye'nin müttefiklerinden dayanışma beklediğini belirtti.  Dışişleri Bakanı, “NATO'ya katkılarımızı ve fedakarlıklarımızı yapmayı sürdüreceğiz ancak müttefiklerimizin de bizimle dayanışma sergilemesi en doğal ve meşru beklentilerimizdir. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyoruz demek yetmez, bu dayanışmayı açık bir şekilde görmek istiyoruz” dedi.

STOLTENBERG: ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞTIK

Stoltenberg ise harekatla ilgili endişelerini paylaştığını söyleyerek, “Gerilimin artırılmaması, daha fazla istikrarsızlığa sebep olunmaması ve insanların acılarının artırılmamasının gerektiğini anlattım” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, Suriye'de tutulan yabancı IŞİD savaşçılarının Suriye'de kalması gerektiği görüşünü vurguladı.

‘YPG'YE NASIL BAKIYORSUNUZ?'

Toplantının soru-cevap kısmında, Stoltenberg'e ‘NATO'nun YPG'ye nasıl baktığı' soruldu. Genel Sekreter, “NATO'nun kamuoyuna açık bir terör listesi olmadığını' söyledi. Stoltenberg, “YPG konusunda müttefiklerimiz arasında bir fikir birliği oluşmadı” derken, NATO'nun Suriye'nin kuzeyinde yer almadığına dikkat çekti.

Stoltenberg'e, ABD'nin Türkiye'ye olası yaptırımları karşısında herhangi bir önlem almayı planlayıp planlamadıkları da soruldu. Varsayımlar üzerinden konuşmak istemediği yanıtını veren Stoltenberg, “Türkiye önemli ve güçlü bir müttefikimizdir” dedi. Stoltenberg, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede büyük katkılarda bulunduğunu belirtti. Stoltenberg, “Hiçbir NATO ülkesi Türkiye kadar saldırıya uğramadı” dedi.

‘ESASINDA BU SENİN İKİYÜZLÜLÜĞÜN'

Toplantıda Çavuşoğlu'na, beş NATO üyesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin harekatına karşı yaptığı açıklama da soruldu. Dışişleri Bakanı, “Ben şunu anlamakta zorluk çekiyorum.. Hepsi PKK ile YPG'nin aynı olduğunu biliyor. Hepsi Türkiye'nin ulusal güvenlik endişesinin haklı ve meşru olduğunu söylüyor. Eğer Türkiye'nin endişesi meşru ise bu terör örgütü ile mücadele etmesi de meşrudur” dedi. Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin harekatta uluslararası hukuktan doğan hakkını kullandığı konusunda bilgilendirme yaptığını vurgulayarak, “Esasında bu senin iki yüzlülüğün” dedi.

Çavuşoğlu Suriye'de Türkiye'nin harekat alanındaki IŞİD'lilerin serbest bırakılmasının mümkün olmadığını, Türkiye'de de cezaevlerinde IŞİD'liler olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı, bu kişilerin Suriye içinde hesap vereceğini söyledi.

İSPANYA PATRIOTLARI ÇEKİYOR

Stoltenberg ve Çavuşoğlu'na, dün İspanya'nın “Harekat devam ederse Patriotları çekeriz” açıklaması da soruldu. Çavuşoğlu, İspanya'nın Patriotları 15 KAsım'da çekeceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, bu durumun NATO içinde bir rotasyon kapsamında gerçekleştiğini ancak Türkiye'nin neden S-400 aldığının da altını çizdiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.