Çelik: AP kararı vizyonsuzluk

Çelik: AP kararı vizyonsuzluk

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin tavsiye niteliğindeki kararını 'vizyonsuzluk' olarak nitelendirdi.

A+A-

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 35'inci toplantısında konuşan Çelik, Türkiye'nin 3 milyon mülteci için 25 milyar doları harcadığını söyledi.

Çelik, "AB ile aramızda mali yardım konusunda anlaşma var ama yardım öyle yavaş geliyor ki" dedi.

Avrupa Parlamentosu, 24 Kasım'da Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınması çağrısı yapan karar tasarısını 37'ye karşı 479 oyla kabul etmişti.

AB liderleri, bağlayıcı olmayan bu kararı bu ay yapacakları zirvede değerlendirecek.

'Biz iki faslı açmaya hazırız'

AB Bakanı Ömer Çelik ise bugün yaptığı konuşmada AB'ye, tam üyelik müzakerelerinde iki faslın daha açılması çağrısı yaptı.

Ömer Çelik'in açılmasını istediği fasıllardan 23.sü "Yargı ve Temel Haklar", 24. ise "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" başlığını taşıyor.

Çelik, "Hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili 23. ve 24. fasılları açalım. Ama siz 23. ve 24. fasılları açmayıp, Türkiye'ye bu konuda eleştiri yaparsanız, insan hakları, hukuk devleti gibi kavramlar siyasi enstrümana dönüşür" dedi.

AB Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bütün bu fasılları açmaya hazırız, eğer bizimle insan hakları ve hukuk devleti konuşulmak isteniyorsa. Bu kavramlardan kaçmıyoruz. Tam tersine bu kavramlar konusunda daha fazla işbirliği istiyoruz AB'yle."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.