Cemre düştü, havalar ısınmaya başladı

Cemre düştü, havalar ısınmaya başladı

Baharın müjdecisi ikinci cemrenin suya düşmesiyle beraber Yüksekova’da bahar heyecanı başladı.

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

Yüksekova'da uzun ve çetin geçen kış döneminin ardından düşen cemreler ile beraber hava sıcaklıkları yavaş yavaş artmaya başladı. Meteroroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, ilçede hava sıcaklığı 4 derecenin üzerinde seyrediyor. Havaların ısınmasıyla beraber yerdeki karların da erimeye başladığı ve birçok noktada su birikintilerinin oluştuğu görüldü.

Yüksekova'da kış mevsiminin uzun geçtiğini belirten vatandaşlar, bahar mevsimin yaklaşması ile beraber hem ısınma masraflarının azalacağını hem de ilçede ekonomik durumun daha düzeleceğini belirtiyorlar.

Öte yandan, İlçenin Şemdinli yolu üzerinde çalışmalara başlayan 117. Karayolları Şube Şefliği ve Yüksekova Belediye karla mücadele ekipleri tarafından kaldırımlarda temizlenen karlar kamyonlar ile şehir dışına çıkartıldı.

CEMRE NEDİR?

Meteorolojik bir olay olarak bilinen cemre, takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı güç olarak ifade ediliyor. İlkbaharın habercisi olarak tanımlanan Cemre, Arapça kökenli ısınmayı ifade eden 'ateş parçası, ateş halindeki kömür' anlamına geldiği biliniyor. 

Cemre, İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.