Çin'de ömür boyu başkanlığın yolu açıldı

Çin'de ömür boyu başkanlığın yolu açıldı

Çin'de anayasa değişikliğiyle başkanlıkta görev süresi sınırı kalktı. Xi Jinping ömür boyu görevde kalabilir.

A+A-

Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık oturumunda yapılan anayasa değişikliğinde devlet başkanın görev süresini sınırlayan yasa iptal edildi. bu değişiklikle mevcut devlet başkanı Xi Jinping'in ömür boyu başkan olabilmesinin önü açıldı.  2 bin 946 kişinin katıldığı oylamada iki delege ret oyu kullandı, üç kişi de çekimser kaldı. 1990'lı yıllardan beri devlet başkanlarının görev süresi iki dönemle sınırlandırılıyordu.  Bu yüzden Xi Jinping'in görev süresinin 2023 yılında bitmesi bekleniyordu.

Xİ JİNPİNG MAO'NUN RÜTBESİNE ÇIKTI

Kağıt üstünde Kongre en güçlü yasama organı olarak biliniyor ama pratikte parti yönetimi tarafından kendilerine gönderilirse tasdik edilmesinin beklendiğine işaret ediliyor. Bugüne kadar Kongre Komünist Parti tarafından gönderilen hiç bir düzenlemeyi reddetmedi.  Xi Jinping'in, Ekim ayında kendisine bir halef göstermek yerine gücünü daha da arttırarak adını ve ideolojisini Parti tüzüğüne dahil ederek kendisini kurucu lider Mao Ze Dong'un rütbesine çıkararak dikkatleri üzerine çekmişti.

Devlet gazetesi China Youth Daily'nin (Çin Gençliği Günlüğü) yayın yönetmenliğini yapan ve ülkede saygı duyulan bir gazeteci olan Li Datong yasa değişikliğini eleştirerek bu kararla kaos tohumlarının ekildiğini söyledi. Li Datong bu kadarına da tahammül edemediğini belirterek ” O zaman muhalefet neden var” sorusunu sordu. BBC Çin bürosuna açıklama yapan Li Datong  “devlet yetkililerinden korkmak için fazla yaşlıyım” dedi. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.