Cizre yaralarını sarmaya çalışıyor

Cizre yaralarını sarmaya çalışıyor

Sokağa çıkma yasağı sonrasında sekiz gün boyunca çatışmalara sahne olan Cizre'de halk yaralarını sarmaya çalışıyor.

A+A-

Dün Cizre'de elektrik ve su hatları onarıldı. Çevre belediyelerden Cizre'ye su, bebek maması ve süt getirildi. 8 günlük süreçte cenazeleri evlerde bekleyen 16 kişinin cenazesi toprağa verildi.

4 Eylül 'de Şırnak Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre'de yasak 12 Eylül'de kaldırıldı. 8 gün süren çatışma sonrasında adeta savaş alanına dönen Cizre, dün ilk kez sakin bir gün geçirdi. Çatışmalardan dolayı zarar gören elektrik hatları TEDAŞ personelleri tarafından onarılırken, patlayan su boruları da belediyepersonelleri tarafından onarıldı. Halk ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa döküldü. Cenazelerden dolayı kepenkler kapalı olsa da temel ihtiyaçlar için market, fırın ve eczaneler açıldı.

Çevre belediyelerden gelen yardımlar çatışmaların yoğun yaşandığı Nur mahallesinde insanlara dağıtıldı. Çocuklar için süt ve mama dağıtıldı. Kamyonlarla getirilen ekmekler sokak aralarında dağıtıldı. Ancak, yasak bir gün sonra yeniden döndü.

Valilik, yapılacak operasyonlar nedeniyle dün saat 19.00 itibariyle Cizre'de yeniden sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak yasak kararı bu sabah kaldırıldı.

'AMBULANSI ARAMAK İSTEDİK, TELEFONLAR ÇALIŞMIYORDU...' 

4-12 Eylül tarihleri arasında yaşanan çatışmalardan dolayı hayatının kaybeden 16 kişinin cenazesi için saat 11:00'da Nur mahallesinde tören yapıldı. Toplu halde cenaze namazları kılındı. Törenden sonra cenazeler toplu halde Cizre mezarlığına defnedildi. Defnedilenler arasında vurulduktan sonra cesedi bozulmasın diye derin dondurucuya konulan 13 yaşındaki Cemile Çağırga da bulunuyordu.

Kardeşinin cenaze töreninde bulunan Musa Çağırga, "Kardeşim saat sekiz gibi vuruldu. Alıp eve getirdik. Ambulansı aramak istedik. Telefonlar çalışmıyordu. Hava çok sıcaktı cenazeyi hastaneye götürmek için birkaç kez sokağa çıkartmaya çalıştık ancak, üzerimize ateş açıldı. Tekrar eve geldik. Derin dondurucuyu boşaltıp Cemile'yi içine koyduk. İki gün orada kaldı. Annem derin dondurucunun önünden ayrılmadı. Akrabalarımız eve toplandı. Daha sonra vekiller gelip cenazeyi götürdüler'' dedi.

'ANNEME İLK MÜDAHALEYİ BEN YAPTIM'

9 Eylül'de evinin kapısında vurulduktan sonra cenazesi soğuk hava deposunda bekletilen yedi çocuk annesi Meryem Süne'nin cenazesini ise oğlu Salih Süne taşıdı. Annesine ilk müdahaleyi kendisinin yaptığını söyleyen Süne o günü şöyle anlattı: "Saat 20:00 civarında annem yatsı namazını kılmak için bahçede abdestini aldı. Bahçenin kapısı açık kalmıştı. Annem kapıyı kapatmak için kapıya yöneldi. Kapı ağzında sağ böbreğinden vuruldu. Ben sağlık memuru olduğum için ilk müdahaleyi yaptım ancak, çok kanaması vardı. Telefonlar çalışmıyordu, 112'yi arayamadım bile. Mahallede çatışmalar olduğu için annemi hastaneye götüremedik. 2 saat sonra annem hayatını kaybetti. Cenaze gece dörde kadar evin bahçesinde bekledi. Daha sonra cenazeyi mahallede bulunan bir soğuk hava deposuna götürdük. Bir gün de orada kaldı."

Ekmek almaya giderken kafasına isabet eden bir kurşunla hayatını kaybeden 74 yaşındaki Mehmet Erdoğan ile hastaneye götürülemediği için hayatını kaybeden 35 günlük Muhammet Tahir Yaramış'ın da cenazesi toprağa verildi.

HASTANE HİZMET VERECEK Mİ?

Çatışma boyunca sadece acil servis hizmeti verebilen Cizre Devlet Hastanesinin çevresinde polis zırhlı araçları beklerken, acil servis girişinde polisler tarafından kimlik kontrolü yapılıyor.

Şehrin her tarafında olduğu gibi hastanenin bahçesi de mermi kovanlarıyla dolu. Hastane yönetiminden edinilen bilgiye göre Cizre Devlet Hastanesi bu gün tüm branşlarda sağlık hizmeti verecek. Hastane yönetimi ilaç ve tıbbi malzeme eksiklerinin olmadığını bildirdi. 


16 KİŞİ TOPLU TÖRENLE DEFNEDİLDİ

Cenazeleri toprağa verilen kişiler

1-Sait Çağdavul (19)

2-Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük)

3-Cemile Çağırga (13)

4-Osman Çağlı (18)

5- Meryem Süre (53)

6-Özgür Taşkın (20)

7- Seyit Eşref Erdin (60)

8- Zeynep Taşkın (18)

9- Maşallah Edin (35)

10-Sayit Nayici (17)

11-Selman Ağar (10)

12-Bünyamin İrci (15)

13-Mehmet Dikmen (70)

14-Mehmet Erdoğan (75)

15-Mehmet Emin Açık'ın (70) 

16-Mehmet Emin Levent (21)

Haber: İDRİS EMEN -Radikal

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.