Çocuklara dedikoduyla sebze sevdirme

Çocuklara dedikoduyla sebze sevdirme

Uzmanlar, ailelerin çocuklara sebzeyi ne kadar güzel olduğunu dedikodu yaparak özendirmesini önerdi.

A+A-
Uzmanlar, çocuklara bir sebzeyi yemesi için ısrar edilmemesi gerektiğini belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, çocuklara sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması için yapılacaklarla ilgili bilgi verdi. Kaya, yiyeceklerle ilgili çocukların yanında dedikodu yapılmasını önerdi. Kaya, "Yiyeceklerle ilgili çocuğunuzun yanında iyi dedikodular yapın.

Örneğin çocuğunuz ıspanak sevmiyor. Çocukla direkt değil, ama eşinizle ıspanak yemeğinin ne kadar lezzetli olduğu, faydaları konusunda konuşun, onu özendirin. Çocuğun sevmediğini bildiğiniz sebzeyi yedirme konusunda ısrar etmeyin. Çocukla inatlaşmayın. Değişik pişirme yöntemleri ile sevdirmeye çalışın. Günümüzde kabızlık artık yaygın olarak çocuklarda da görülmeye başlandı. Bu sebeple çocukların beslenmesinde lif ağırlıklı sebzelere yer vermeye dikkat etmek gerekir" dedi.

"SEBZE YİYEN KİLO ALMAZ DİYE BİR ŞEY YOK"

Çocuğa sebze meyve yedirmek değil, düzenli beslenme alışkanlığının önemli olduğunu söyleyen Kaya, "Çocuk ne kadar sebze meyve tüketirse tüketsin, eğer paketlenmiş hazır gıdaları çok fazla tüketiyor, dengesiz besleniyorsa kilo alması kaçınılmazdır. Bugün, çocukluk çağı obezitesi şu anda dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından biri.

Yeme alışkanlıklarının değişmesi, hareketlilik düzeyinin azalması, televizyon ve bilgisayarlar karşısında geçirilen sürelerin artması ile birlikte gün geçtikçe çocuklar şişmanlamaya başladı. Hazır gıdaların bu kadar yaygınlaşması, yağı ve şekeri yüksek yiyeceklerin, ucuz ve kolay ulaşabilirliği olması sebebiyle çocuklarımızın yeme alışkanlıkları nerede ise tamamen değişti" diye konuştu.

Yüzyılın gizli tehlikesinin obezite olduğunu söyleyen Kaya, "Obezite çocuklarımızı esir almaya başladı. Obezitenin ortaya çıkışı çocukluk çağında görmeye alışık olmadığımız hastalıkları çığ gibi büyütmeye başladı. Artık oluşmuş olan şişmanlıkla mücadeleden çok şişmanlık ortaya çıkmadan doğru yeme alışkanlıklarını kazandırabilmek için 7-8 yaşından itibaren çocuklara doğru beslenmenin öğretilmesi gerekiyor.

Sağlıklı çocuk beslenmesi için düzenli öğünlerde beslenme bir alışkanlık haline getirilmeli, ara ve ana öğünlerde dengeli besin seçimi, şeker içeriği ve yağ içeriği yüksek yiyeceklerin azaltılması, özellikle taze sebze ve meyve yemenin özendirilmesi gerek" ifadelerini kullandı.İHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.