Çocuklarda hastalık mevsimi

Çocuklarda hastalık mevsimi

Vücut direncinin azaldığı ve mikropların daha aktif hale geçtiği kış aylarında hastalıklara daha çok dikkat etmek gerekiyor.

A+A-

Acıbadem Mobil Sağlık uzmanları, özellikle bu dönemde çocuklarda görülebilecek hastalıklara karşı uyarıyor ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi veriyor. Soğukların artmasıyla birlikte çocukların hasta olma olasılığı da yükseliyor. Vücut direncinin azaldığı bu dönemde özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Türkiye Sağlık Araştırması’na göre, 0-6 yaş arasındaki çocuklarda yüzde 27.9 oranıyla en çok ishal, ardından yüzde 27.6 oranıyla da tonsilit, orta kulak iltihabı ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları görülüyor. Suçiçeği ve kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklar da aynı yaş grubundaki çocuklarda en sık rastlanan hastalıklar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre 7-14 yaş grubundaki çocuklarda en çok görülen ağız, diş ve göz ile ilgili sorunları enfeksiyöz hastalıklar takip ediyor.

Mobil sağlık alanının uzman ismi Acıbadem Mobil Sağlık’ın uzmanları, çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklar konusunda uyarıyor ve bu hastalıkların tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler aktarıyor. Uzmanlar, bu dönemde önlem almak ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak için hastalıkları tanımanın önemine vurgu yapıyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Soğuk algınlığı ve grip, bronşiolit, bronşit, orta kulak iltihabı ve akut faranjit-tonsilit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler nedeniyle oluyor. Soğuk algınlığı ve grip, hafif öksürük, burun akıntısı ve vücutta kırgınlık belirtileriyle başlıyor. Grip, yüzde 99 oranla bir virüse bağlı olarak ortaya çıkıyor ve belirtiler virüsün tipine göre değişiyor.

Daha çok 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bronşiolitte solunum sıklaşıyor, hırıltılı başlıyor, öksürük artıyor ve burun tıkanıyor. Kış aylarında özellikle RSV virüsünün yol açtığı enfeksiyon uç hava yollarını tutuyor. Küçük çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Bu nedenle hasta çocukların iyi takip edilmesi gerekiyor.

Bronşit daha büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı, sık solunum ve öksürük nöbetleriyle kendini belli ediyor. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konuluyor. Pnömoni yani zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Daha ziyade kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülen hastalığa bakteriler neden oluyor. Bu nedenle tedavi için antibiyotik kullanılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.