Dağlar Pancarcılarla Doldu

Dağlar Pancarcılarla Doldu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde özellikle dağların yamaçlarında doğal olarak yetişen ve her derde deva olarak bilinen ‘ Siyabo’ otu çoğu vatandaşın geçim kaynağı haline geldi.

A+A-
ABDULMENAF DÜZENCİ - YÜKSEKOVAGÜNDEM

Karların erimesiyle birlikte ortaya çıkan, Mayıs sonuna kadar toplanabilen “Siyabo"nun toplayıcıları ise çoğunluğuyla kadınlardır. Kimisi siyabo"yu peynirin içine katarken, kimisi yumurtayla birlikte yemek yapar. Kimisi de kaynattıktan sonra hava almayacak şekilde tenekelere koyup kış için yeraltında saklar.



Karlı bölgelerin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen romatizma hastalıkları, mide ekşimesi ve şeker hastalığı gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilen Siyabo otunun, çoğu vatandaşın geçim kaynağı haline geldi. Siyabo otunu toplayan vatandaş alıcılara kilosunu 1"Tl ye satarken, alıcılar ise değişik il ve ilçe merkezlerinde kilosunu 2 TL"ye satıyorlar.

Yüksek kesimlerde yetişen Siyabo otunun toplanmasının zahmetli iş olduğunu belirten pancarcılar, ""Sabah saatlerinde gelip yüksek kesimlerde bulunan karlı bölgelere gideriz ve topladığımız Siyabo otunu çuvallara doldurup bizi aşağıda bekleyen alıcıların yanına geliriz. Van, Hakkari ve değişik illerden gelen alıcılara topladığımız Siyabo otunu tartıp kilosunu 1"TL ye satıyoruz"" dediler.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.