Damar sorunu olanlar dikkat!

Damar sorunu olanlar dikkat!

Diyabet hastalarının bacaklarındaki yanma, uyuşma, duyu kaybı, elektriklenme gibi sorunlar 'kader' değil

A+A-
Sinire yönelik basit bir cerrahi girişim hem hastaların yaşam kalitesini artırıyor hem de bacaklarını kesilmekten kurtarıyor.
Diyabet hastalığı vücudun pek çok sistemini etkiliyor. Bunlar arasında bacaklarda çok ciddi sıkıntı yapan hatta bacağın kesilmesine kadar giden sorunlar da görülüyor. Bu sorunlar kendilerini damarlarda tıkanma, sinir sisteminde ise “polinöropati” olarak adlandırılan çevresel sinirlerin fonksiyon bozukluğu şeklinde gösteriyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Ortopedi Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, diyabetik polinöropatide, sadece sinir dokusunda şişme ve bunun sonucunda sıkışma olmadığını, sinir metabolizmasının bozulmasının da sistemin işleyişini bozup sinirin kendini yenileme kapasitesini azalttığını söylüyor.

100 HASTANIN 7"SİNDE
Polinöropati sorununda kişi zamanla bu sinire ait birçok fonksiyonunu kaybediyor. Kaslar arasındaki çalışma uyumu bozulduğu için ortaya ayak deformiteleri çıkıyor. Bu deformasyonlar ayakta bazı bölgelerin daha çok yük almasına dolayısıyla o bölgenin daha çok travmatize olmasına neden olduğu için yara açılması kolaylaşıyor. Yine ayaktaki terleme ve nem mekanizması bozuluyor ve ayak derisinde; kuruluk, cildin kolay çatlaması gibi sorunlar oluşuyor.

Çatlaklardan vücuda sızan mikroplar ise enfeksiyona neden oluyor. Bu sinirlere ait his duyu fonksiyonu bozulması da hastaların ayaklarında; duyu kaybı, uyuşukluk, karıncalanma ve elektriklenme gibi sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor. Bütün bunlara kan dolaşım bozukluğu da eklendiğinde; kapanmayan, derinleşen ve yavaş yavaş ayağın kaybına kadar giden bir süreç başlamış oluyor. Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, 100 diyabet hastasından 7"sinin, yaşamının bir bölümünde diyabete bağlı ayak sorunlarıyla mücadele edeceğini söylüyor. ABD"de yapılan amputasyonların (bacak kesme işlemi) yarısı diyabetik ayağa bağlı olarak gerçekleştiriliyor.

BU SORUN KADER DEĞİL
Diyabetik nöropatiye bağlı ayak kaybının bir kader olmadığını belirten Parmaksızoğlu, buna yol açan en önemli nedenin, sinirin şişmesi ve vücutta tünellerden geçerken bunların sıkışmasıyla ortaya çıkan sinir fonksiyon bozuklukları olduğunu söylüyor. Yapılan bilimsel araştırmalar bu sıkışmanın giderilmesiyle amputasyon oranının yüzde 16"dan 1000"de 2"lere kadar düştüğünü yani bu riskin çok önemli oranda azaldığını gösteriyor. Bu durumdaki hastada önce dolaşım sistemi araştırılıyor. Hastada sadece sinir sıkışması olması durumunda yapılacak gevşetme ameliyatları hem günlük şikâyetleri geçiriyor hem de bacağı korumaya yönelik ciddi katkı sağlıyor.

GEÇ KALIYORUZ
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, Türkiye"de bu sorunun hastaların bacaklarında yaralar açıldıktan sonra gündeme geldiğini, diyabet hastalarının sinir sıkışıklığıyla yaşamayı kader olarak gördüklerini ve “Ne yaparım?” telaşına ancak ayaklarında yara gördükleri zaman düştüklerini söylüyor. Diyabetik polinöropatinin ortaya çıkmasında koruyucu uygulama bulunmamakla birlikte yapılacak sinir gevşetmeleri hastalığın çok yıkıcı olan sonuçlarını önlemede büyük katkı oluşturuyor.
AYAĞINIZDA DAMAR SORUNU VARSA 
Geceleri sıkıntılarda önemli artış
Geceleri bacağı sarkıtma ihtiyacı 
Yüründüğünde bacakların kan ihtiyacı arttığı ve bu ihtiyaç karşılanamadığı için durmak zorunda kalınması  Bacakta-ayakta soğukluk.

AYAĞINIZDA SİNİR SORUNU VARSA 
Elektriklenme
Yanma
Uyuşma 
Üşüme 
Ağrıların bacağın yukarısına doğru yayılması
DÜNYADA DA UYGULANIYOR

John Hopkins Üniversitesi"nden Prof. Dr. A.L. Dellon"un uyguladığı cerrahi girişim, bugün başta ABD olmak üzere pek çok ülkede hastaların yaşam kalitelerini artırıyor ve büyük bölümünün bacaklarının kesilmesinin önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu, “Önce sinirlerin hangi noktalarda sıkıştığını buluyoruz. Bu alanlar bizce bilinen, potansiyel sıkışma noktaları. Buralar sinirin geçtiği tüneller olup genişleme imkânı olmayan yapılar. Bu noktalardan hangilerinde sıkışma varsa belirliyoruz ve bu sorunlu bölgeyi açtığımız zaman tünelin kapasitesi artıyor, sinir rahatlıyor"" diyor. İşlemin süresi uygulanan cerrahiye göre 10 dakikayla 30 dakika arasında değişiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.