Doktor uyardı Soğuk havalara Dikkat

Doktor uyardı Soğuk havalara Dikkat

Kış aylarının gelmesiyle beraber iklimin hakim olduğu bölgede hava sıcaklığı eksi 40 dereceye kadar inebiliyor.

A+A-

Kış aylarının gelmesiyle beraber iklimin hakim olduğu bölgede hava sıcaklığı eksi 40 dereceye kadar inebiliyor. Sertleşen hava şartları ve eksinin altında seyreden sıcaklıklar başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere pek çok hastalığa da kapı aralıyor. Uzman doktorlar tedbir alınmadığı takdirde soğuk havalardan kaynaklı gribal enfeksiyonların ölümlere dahi yol açabileceği uyarısında bulundu.

'Virüs milyonlarca insanın ölümüne yol açmış'

Van Erciş İlçesi Sağlık Müdürü Dr. Mehmet İçöz, grip virüsünün birçok virüsten farklı olduğuna dikkat çekerek, halk arasında grip virüsü ile soğuk algınlığı virüslerinin birbiri ile karıştırıldığını belirtti. Havaların soğumasıyla beraber yurttaşlar arasında baş gösteren hastalıkların ciddiye alınmadığını belirten İçöz, yurttaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. İçöz " Soğuk algınlığı, diğer adıyla nezle genellikle kış aylarında görülen klinik olarak hafif seyirli, 2 - 5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösteren, genellikle 1 hafta süren ateşsiz seyreder bir durumdur. Titreme, boğaz ağrısı, boyunda büyümüş lenf nodu genellikle gözlenmez. Soğuk algınlığı virüsleri daha çok kullandığımız eşyaların yüzeylerinde bulunurlar ve temas ile alınıp el yolu ile solunum sistemine girerler. 'Grip' ise 'İnfluenza' denilen ve oldukça değişik alt grupları olabilen bir virüsün yol açtığı hastalıktır. Grip hastalığı virüsünün A, B ve C olmak üzere üç tipi vardır. İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan İnfluenza A virüsüdür. Bu virüs aynı zamanda domuz, kuş, at gibi hayvanlarda da hastalık oluşturmaktadır" dedi.

En çok kimler risk altındadır?

İçöz, küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük yetişkinler, şeker hastaları, astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar, transplantasyonlu organ nakli yapılmış hastalar, böbrek hastaları, huzurevlerinde kalanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişiler, anne adayları ve bebeklerde görüldüğüne dikkat çekti. Soğuk havaların hastalıklara davetiye çıkardığını belirten İçöz "Havaların soğuması haliyle hastalıklara davetiye çıkarıyor. Grip virüsü için en iyi yayılımın yüzde 22 nemde gözlendiği bildirilmektedir. Havanın nem oranı arttıkça damlacıklar su ile şişmekte ve rahatlıkla yere çökmektedir, bu da yayılımı azaltmaktadır. Virüsler hücre içi yerleşim gösterirler, bu nedenle antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ancak hastalık süresi 14 günü geçiyorsa, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar düşünülmelidir. Virüs sık mutasyona uğradığında hemen her yıl antijen yapısını değiştirir. Bu nedenle en etkili korunma yöntemi olan aşıların etkinliği de sınırlıdır. Kuluçka süresi gün arasında değişir ve bu dönemde kişide hastalık belirtisi olmamasına karşın hastalık bulaştırıcı özellik bulunmaktadır " dedi.

' C ve D vitaminleri tüketilmeli'

Gribe karşı korunmanın önlemlerine değinen İçöz, beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, antibiyotik benzeri ilaçların çok da etkili olmadığını belirtti. İnsan vücudunun yorgun düşmesi sonucu soğuk havalardan kaynaklı hastalık virüslerinin insan vücuduna daha çabuk yayıldığını belirten İçöz, kış aylarında yurttaşların sıkı giyinmesini önerdi. Kış aylarından önce yurttaşların grip aşısını yapmalarının çok önemli olduğuna değinen İçöz, beslenmenin de çok önemli olduğunun altını çizdi. Kış aylarında özellikler soğuğa karşı etkili olan C vitamini yüksek olan meyve sebzelerin tüketilmesinin oldukça faydalı olacağını belirten İçöz, "Kış ayları güneşi az gördüğümüz aylar olduğundan ve D vitamini de güneş ışınları ile ciltte üretildiğinden kışın birçok çocukta D vitamini eksikliği görülmektedir. D vitamini bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz bir vitamindir. Kış aylarında ağızdan ek D vitamini alması gerekir. Yeterli miktarda özellikle C vitaminin alınması önemlidir. Bol miktarda sıvı alınması, ayakların sıcak tutulması kalabalık yerlerden uzak tutulması, suya sabuna bol miktarda dokunulması insanları bu hastalıktan uzak tutacaktır " diyerek yurttaşları uyardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.