Down sendromlu, kalbi delik ve guatr hastası

Down sendromlu, kalbi delik ve guatr hastası

Hakkari’de 3 yaşındaki down sendromlu Ayetullah Malik Kaya, birçok hastalıkla boğuşuyor. Kaya ailesi, oğullarının yüzde 92 engelli raporu olmasına rağmen birçok haktan faydalanamadığını ileri sürüyor.

A+A-

Gazi Mahallesi'nde ikamet eden Kaya ailesinin 5. çocuğu olan down sendromlu minik Malik'in kalbi delik, penisi yırtık ve guatr hastalığı bulunuyor. İddiaya göre, yaklaşık 40 gün önce Hakkari Devlet Hastanesi Sağlık Kurulunda yüzde 92 engelli raporu alan Malik, raporda “ağır engelli” ibaresi bulunmadığı için birçok haktan faydalanamıyor.

“Yüzde 92 engelli raporu verdiler”

İşsiz olan 5 çocuk babası Şahin Kaya, “Kendim işsizim ve kirada kalıyorum. Yaz aylarında iş bulunca çalışıyorum. 5 çocuğum var. Çocuğum Ayetullah Malik doğuştan down sendromludur. Bu hastalığının yanı sıra kalbi delik, penisinde yırtık var ve idrarını sağ taraftan yapıyor, bir de guatr hastasıdır. Rapor almak için Hakkari Devlet Hastanesine başvurdum. Yüzde 92 engelli raporu verdiler. Ancak ‘ağır engelli' ibaresi konulmadığı için birçok haktan faydalanamıyor” dedi.

“Aile olarak perişan durumdayız”

Hayırsever vatandaşların desteğiyle çocuğunu 2 ayda bir Van'a tedaviye götürdüğünü dile getiren Kaya, “Şu ana kadar 28 defa Van'a tedaviye götürdüm. Hakkari Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 3 ayda bir bize vermiş olduğu 300 TL ile geçiniyoruz. Allah valilikten razı olsun. Bir kızım devletin verdiği bursla Gaziantep Üniversitesinde eğitimini sürdürüyor. İki çocuğum ise ilköğretime devam ediyor. Hakkari Devlet Hastanesi Sağlık Kurulunca verilen engelli raporunun çocuğuma hiçbir faydası yok. Biz ne engelli maaşı ne de bakım ücreti alıyoruz. Ancak annesi himayesinde bir özel rehabilitasyon merkezine eğitime gidiyor. Bize rapor veren doktorlara çağrıda bulunuyorum, hak etmiyorsak rapor vermeyin, biz hak ettiğimiz raporu bile alamadık. Aile olarak perişan durumdayız. Kararınızı gözden geçirin” diye konuştu.

"Mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum"

Anne Naze Kaya ise, gerek maddi imkansızlıklar gerekse çocuğunun hastalığı nedeniyle aile olarak zor günler geçirdiklerini ifade etti. Kaya, “Madem ki hiçbir haktan faydalanmıyor neden engelli raporu verdiniz? İl Sağlık Müdürlüğü ve Hakkari Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu üyelerinin verdiği kararı gözden geçirmelerini ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum. Eşim işsiz ve aile olarak perişan durumdayız. Hasta çocuğa bakmak ise çok zor. Onlardan isteğimiz, verdikleri raporun gereğini yerine getirmeleridir” dedi.

Hakkari Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Mesut Keskin de, Hakkari Devlet Hastanesinde uzun bir süredir engellilerin mağdur edildiğini öne sürerek, “Biz dernek olarak daima sağlık raporlarında ciddi istismarların olduğunu beyan ettik, ancak biz bunu ifade ettikçe asıl hak sahibi engellilerimiz mağdur edilmektedir. Malik kardeşimiz bunun bariz bir örneğidir. Siz bir engelli vatandaşa hem yüzde 92 oranında rapor vereceksiniz hem de ağır engelli ibaresine 'hayır' diyeceksiniz. Bu akla mantığa terstir, aynı zamanda vicdansızlıktır. Devletin menfaatleri elbette korunmalıdır, ama bunu yaparken kişiyi de mağdur etmek sosyal devlet anlayışını ortadan kaldırmaktır. Hakkari Devlet Hastanesi bir an önce bu ön yargılı tutumundan vazgeçmelidir” dedi.

Rapor yeniden el alınacak

İHA muhabirinin görüştüğü Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, Kaya ailesinin ihtiraz hakkı bulunduğunu belirterek, ihtiraz haklarını kullanmaları halinde Van'daki hakemin raporunun yeniden gündeme alınarak ağır engelli olup olmadığının belirleneceğini söylediler./iha

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.