Ebola en az 8 bin 153 kişinin yaşamına mal oldu

Ebola en az 8 bin 153 kişinin yaşamına mal oldu

Geçtiğimiz yıl Gine’de başlayan ve Liberya ile Sierra Leone’ye sıçrayan ebola salgınından ölümler her geçen gün artıyor. Ebola, Mart ayından bu yana en az 8 bin 153 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

A+A-

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ve 3 Ocak’a kadar kaydedilen vakaları içeren son bilançoya göre, ebolanın yayılması durdurulamıyor. WHO bilançosuna göre, çoğunluğu Sierra Leone, Liberya ve Gine’de olmak üzere 20 bin 656 kişi ebola virüsüne yakalandı.

Virüse yakalanan kişilerden 8 bin 153 kişi yaşamını yitirirken, Liberya 3 bin 471 ölüm vakası ile ilk sırayı aldı. Liberya’da toplamda 8 bin 115 kişi virüse yakalanmışken, virüse yakalananların yüzde 42,7’si yaşamını yitirmiş oldu.

Virüsün en çok yayıldığı ülke ise Sierra Leone oldu. Ülkede 3 Ocak’a kadar 9 bin 772 vaka tespit edilirken, 2 bin 915 kişi yaşamını yitirdi. Sierra Leone’de ebola virüsüne yakalananların yüzde 30’u yaşamını yitirmiş olsa da, özellikle son 1 aylık dönemde tespit edilen yeni vakaların fazla olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Ebola virüsü kişiye bulaştıktan yaklaşık 3 haftalık bir dönemden sonra öldürücü aşamaya geçiyor.

Halen devam eden ebola salgını ilk kez Aralık 2013’te Gine’de 2 aylık bir bebeğin ölümüne yol açmış ve geçtiğimiz yılın Mart ayından itibaren de diğer ülkelere yayıldığı anlaşılmıştı. WHO’nun açıkladığı son bilanço, Gine’de 2 bin 769 kişiye bulaşan virüsün, bin 767 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını gösteriyor.

Önceki aylarda Mali ve Nijerya gibi ülkelerde de görülen ebola virüsünün bu ülkelerdeki yayılması ise tümüyle durdurulmuş durumda. Mali’de 6, Nijerya’da 8 kişi yaşamını yitirmiş, Batı Afrika’dan ABD’ye sevkedilen bir kişi de hayatını kaybetmişti.

Daha önce İspanya ve Senegal’de birer ebola vakası tespit edilmiş, bu kişiler gördükleri tedavi sonucu iyileşmişlerdi.

Son olarak Batı Afrika’da görev yapan üç sağlık görevlisinin Almanya, İngiltere ve ABD’de tedavi altına alındıkları duyurulmuştu.ANF

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.