Enflasyonda kriz dönemi tablosu

Enflasyonda kriz dönemi tablosu

Yıllık enflasyon AK Parti iktidarındaki son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak, 2001 krizi sonrası rakamlara geldi. Yüzde 24,5 olarak gerçekleşen enflasyon, Ağustos 2003'teki yüzde 24,9 seviyesinden bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış oldu. Bakan Albay

A+A-

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verileri, ekonomide yeni alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Verilere göre yıllık enflasyon (TÜFE) yüzde 24,5, yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 46 artış gösterdi. Böylece enlasyon, AK Parti'yi iktidara getiren 2001 krizi sonrası rakamlara ulaştı.

Bu rakamlar, hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'ndaki (YEP), enflasyon hedefinin de artık tutturulamayacağını ortaya koydu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılı enflasyon hedefini yüzde 20,8 olarak açıklamıştı. Bu rakamı tutturmak için de ağustostan yıl sonuna kadar ek enflasyonun 7,5 puan artması öngürülüyordu. Ancak sadace eylül ayındaki artış 6,3 oldu. Geriye kalan üç ayda ise enflasyonda sadece 1,2 puanlık artış mucize ötesi bir duruma işaret ediyor.

ENFLASYONUN 15 YILLIK SEYRİ

AK Parti'nin iktidara geldiği Kasım 2002'den sonraki ilk yıl olan 2003'te enflasyon yüzde 18,36 olarak gerçekleşti. Sonraki dört yıl tek hanelere düşen enflasyon, 2008 krizinde yüzde 10,3'e yükseldi. 2009'da ise yüzde 6'lara gerileyen enflasyon, 2017'den itibaren ekonomik göstergelerde görülen hızlı bozulmanın etkisiyle hızla yükselmeye başladı.
2003 yılından bu yana enflasyon rakamları ise şöyle gerçekleşti:

ZAMLAR SPEKÜLATİF SÖYLEMİNİ ÇÜRÜTTÜ

Enflasyon rakamlarındaki büyük artış, hükümetin, başta gıda olmak ürünlere yapılan zamları ‘spekülatif' olarak nitelendirmesini de boşa düşürdü.

TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibariyle eylül ayında endekste düşüş gösteren grup olmadı. Fiyat değişimleri ise ev eşyası grubunda yüzde 37, ulaşımda yüzde 36, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 30 seviyelerinde gerçekleşti. Enflasyon sepetindeki 407 üründen 339'unun fiyatı yükseldi.


ENFLASYON ÜCRET ARTIŞLARINI EZDİ

Memurlara 2018 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3.5 zam yapılmıştı. Asgari ücret ise yüzde 14'lük zamla 1603 TL olarak belirlenmişti.

Yüzde 25'lere dayanan enflasyon nedeniyle ücret artışları büyük erimeye uğradı.(Gazete Duvar)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.