Erbil ile Bağdat arasında Davos'ta yedi dakika krizi

Erbil ile Bağdat arasında Davos'ta yedi dakika krizi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin Davos’ta sadece yedi dakika süren görüşmesi, taraflar arasında yeni bir tartışmaya yol açtı.

A+A-

Bağdat'ın görüşmeye ilişkin yaptığı açıklama, Barzani tarafından yalanlandı.

Erbil merkezli Rudaw gazetesinin yöneticilerinden Hemin Lihoni, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) üçüncü gününde yaşanan olayı şöyle aktardı:

“Forumun ikinci gününde Başbakan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Haydar Abadi arasında 7 dakika süren bir görüşme gerçekleşmişti. Görüşmenin içeriğine ilişkin Bağdat hükümeti tarafından uzun bir açıklama yayımlandı. Zirvenin üçüncü gününde düzenlenen bir panelde konuşan Haydar Abadi, Irak hükümeti tarafından yapılan bu açıklamaya mutabık kalarak Barzani ile yapılan görüşmenin içeriğini anlattı. Ancak bir kaç saat sonra Başbakan Barzani bu açıklamaya cevaben Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamanın doğru olmadığını söyledi.

Barzani ile Abadi arasında gerçekleşen görüşmeye katılan bir yetkili bize, görüşmenin sadece yedi dakika sürdüğünü aktardı ve nasıl olur da Bağdat'ın bahsettiği tüm bu konular yedi dakika içinde ele alınabilir? diye sordu. Söz konusu yetkili, Abadi'nin toplantıda çok yumuşak bir tavır sergilediğini ancak Bağdat tarafından yapılan açıklamanın bu tavrın tersini yansıttığı belirtti ve ‘Sebep Irak'taki seçim hesapları olabilir' dedi.

Taraflar arasında yeni bir görüşmenin gerçekleşmesi bekleniyor. Haydar Abadi panelde, IŞİD sonrası Irak'ta huzur ve refahın hakim olduğunu belirterek yabancı şirketleri ülkeyi yeniden inşa çalışmalarına davet etti.

Panelde ABD'li bir gazeteci ile diyaloga giren Abadi, IŞİD'in Suriye'de toparlanarak yeniden Irak'a saldırma niyetinde olduğu bilgisini paylaştı. Abadi, ‘DAIŞ'lı teröristler Suriye hükümeti ve YPG'nin kontrol ettiği alanlarda örgütleniyor ama ilginç olan şu ki tüm bunlar ABD ve Rusya'nın gözleri önünde cereyan ediyor ve her iki taraf da sessiz kalıyor' dedi.

Haydar Abadi, ABD'li gazetecinin İran'ın Irak'taki rolü hakkında sorduğu soruya, ‘İran'ın Irak'taki rolü sıfırdır' şeklinde cevap verdi. Gazetecinin, ‘bu konuda emin misiniz?' sorusuna Abadi, ‘Eminim, İran'ın Irak'taki karar süreçlerinde rolü sıfırdır' sözleriyle cevap verdi.”(RUDAW)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.