Erdoğan: Dört bir yanımızda savaşta olsa da yolumuza devam ediyoruz

Erdoğan: Dört bir yanımızda savaşta olsa da yolumuza devam ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerinin açılışlarına gelecek ay başlanacağı kaydederek, “Toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız” dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Saray'ında düzenlenen İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje finansman törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile İzmir ve Kocaeli'den gelen davetliler katıldı.

Şehir hastanelerinin kendisinin 14 yıllık hayali olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu günden bu yana bu projeyi hayata geçirmek için çok mücadele ettiğini belirtti. Erdoğan, “Bu hiç kolay bir süreç olmadı. İnananlar vardı, inanmayanlar vardı. Sonunda yoluna girdi. 2005 yılından itibarin yasal ve bürokratik alt yapısını kurmaya başladığımız şehir hastaneleri için özel bir kanun dahi çıkartmak zorunda kaldık. Pek çok engeli aşarak 2013 yılında 15 hastane ile ilgili imzaları attık, projeye start verdik. Türkiye'nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesi projesinin ihalesi yapıldı veya sözleşmesi imzalandı. Bu projeler 9 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana ve 30 bin 601 yatak kapasitesine sahip 22 milyar 237 milyon lira yatırım bedeli olan hastanelerin inşasını içeriyor. İhale süreci devam eden 2, Yüksek Planlama Kurulu onayında olan 4, fizibilite çalışmaları süren 2 proje daha bulunuyor. Böylece toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız” dedi.

2019 yılına kadar tüm şehir hastanelerini hizmete almak istediklerinin altını çizen Erdoğan, “Biz öyle hastaneler inşa edelim ki, buralarda benim vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde sedyelerin üzerinde dolaşmasın. Çocukluğumuzda hastanelere gittiğimiz zaman sedyeler üzerinde bir binadan başka binaya, bir yerde sabah doktor sizi muayene ediyor, oradan başka binaya gidiyorsunuz, bunları yaşadık. Bu böyle devam edemez. Girdiğin zaman orada her şey bitmiş olarak vatandaşımız çıkmalı. Bu birçok hastanede başarıldı, bunun daha da geliştirilerek devamının mücadelesini veriyoruz. Bu projelerin altında yatan gerçek bu. İzmir ve Kocaeli gibi iki önemli şehrimizin şehir hastanelerinin 1,1 milyar dolarlık dış finansmanının 637 milyon dolarlık bölümüne ilişkin anlaşmanın imzalanmasına şahitlik ediyoruz. Projenin yüzde 5 ortağı olan firmanın yetkilileri ile Mart ayında ve geçtiğimiz ay Amerika'da yaptığımız görüşmelerde verdikleri sözleri tuttukları için teşekkür ediyorum. Yatırım bedeli 1,4 milyar dolar olan projenin finansmanının 1,1 milyar doları dış kredi ile kalanı öz kaynak ile karşılanıyor. Kocaeli Şehir Hastanesi bin 180 yatağa sahip olacak. 6 ayrı hastaneden teşekkül edecek. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ise 2 bin 60 yatağa sahip, 6 ayrı hastaneden oluşacak. Bu projeler de 2019 yılı bitmeden tamamlanıp hizmete girecek. Şimdiden şehirlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“DÖRT BİR YANIMIZDA SAVAŞ DA OLSA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

Erdoğan, "Türkiye her alanda olduğu gibi sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir. Elbette ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın zorluklarını, bunlardan kaynaklanan sıkıntılıları göz ardı ediyor değilim. Burada özellikle batıdaki bazı kesimlerin anlamak istemedikleri husus şudur: Türkiye bu zorluklara rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirebilecek ekonomi programlarını uygulayabilecek bir ülkedir. Dört bir yanımızda savaşta olsa, krizde olsa biz kendi hedeflerimize odaklanmış bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Bu potansiyele kolay ulaşmadık. Geçmişte pek çok krizler yaşayarak, tökezleyerek kendimize bir yol açtık. Özellikle son 14 yıldır sıkı sıkıya sahip çıktığımız güven ve istikrar ortamı sayesinde iç ve dış kaynaklı her türlü sarsıntıya karşı güçlü savunma refleksleri geliştirdik. Eğer bu güçlü savunma reflekslerimiz olmasaydı bu sıkıntının boyutu çok büyük olurdu” açıklamasında bulundu.

“FAİZE DÜŞMANIM”

Erdoğan, şöyle devam etti:

“2015 yılında ekonomimiz orta vadeli program beklentimize paralel olarak yüzde 4 büyüdü. Geçtiğimiz yıl Çin ve Hindistan hariç gelişen ekonomilerin 2 katından fazla bir büyüme performansı gösterdik. Bu yılın ilk yarısında ise büyüme oranımız yüzde 3.9 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranımız 2015 yılında yüzde 46'ya yükseldi. Küresel finans krizinin başladığı 2007 yılından bu yana 6.7 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. Bu yılın Temmuz'u itibariyle iş gücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puan artarak yüzde 52.7 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranının Temmuz ayında yüzde 10.7'ye yükselmesinin gerisindeki sebep istihdamdaki daralma değil, iş gücündeki artıştır. Kadınlarla gençlerden kaynaklanan iş gücündeki artış oranı önümüzdeki yıllarda da süreceği için işsizliği kısa sürede çok düşük oranlara indiremeyecek olsak da, bu işin üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorun değildir. Geçtiğimiz yıl cari işlemler açığının milli gelire oranı 0.9 puan azalarak yüzde 4.5 seviyesine indi. 2016'nın Ocak-Ağustos döneminde ihracatımız reel olarak yüzde 4.3 seviyesinde artış göstererek gerileme trendinden kurtuldu. İthalatımızdaki daralma eğilimi ise düşük enerji fiyatlarının etkisi ile sürüyor. Böylece dış ticaret açığımız 2010 yılından bu yana en düşük düzeyini görmüştür. Avrupa Birliği tanımlı hükümet borç stokunun milli gelire oranı göreve geldiğimizde yüzde 74 seviyesindeyken, 2016'nın 2'nci çeyreği itibari ile bu oran yüzde 32.4 seviyesine gerilemiştir. Biliyorsunuz benim faiz ile muhabbetim yoktur. Faize düşmanım. Onu bir sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85.7 seviyesinden yüzde 13'e düştü. Bu bize yeterli değil. Bunun daha da düşmesi lazım. Bu yılın ilk 9 aylık dönemi itibariyle merkezi yönetim bütçe açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre 12 milyar TL olarak gerçekleşti.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.