Erken emeklilik kaosu

Erken emeklilik kaosu

Erken emeklilik konusunda Bakan Faruk Çelik ve SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan farklı düşünüyor.

A+A-
Sosyal Güvenlik düzenlemelerini en iyi bilen isimlerden biri olan Habertürk ekonomi yazarı Ali Tezel, son günlerin en çok merak edilen konularından biri olan erken emekliliği SGK'nın yeni başkanı Yadigar Gökalp İlhan'a sordu.

HERKES EMEKLİ OLABİLECEK AMA..

İlhan'dan yakında TBMM'ye sevk edilmesi beklenen 15 maddelik tasarı taslağından başka, emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haberler var. Planlanan formül şu: Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul
eden hemen emekli olabilecek. Maliye yüzde 5 kesinti istiyor, ancak Almanya'da yüzde 2 olan bu oran önümüzdeki haftalarda kesinleşecek.

YÜZDE 5'LİK İNDİRİM

İlhan, "Her erken emekli olunacak yaş için emekli aylıklarında bir indirim söz konusu olup olmadığı" sorusuna ise ise şimdilik taslak metinde her erken emekli olunacak yaş için "yüzde 5'lik bir indirimi" düşündüklerini, ama henüz kesinleşmediğini ekledi. Maliye'nin görüşünün yüzde 5 kesinti yapılması yönünde olduğunu dile getiren İlhan, yaşı bekleyen 300 bin SSK'lı emekli olma hakkı elde edeceğinden maliyet unsurunun hesaplandığını da belirtti.

YAŞA TAKILANLAR HANGİ GRUP

SSK'lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999'dan önce işe giren için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi.

FARUK ÇELİK UMUTSUZ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde prim gününü doldurmuş ancak emeklilik için yaş bekleyenlere 'erken emeklilik' sinyali veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu kez geri adım attı.

HAYAT GEÇİRİLMESİ ÇOK ZOR

Daha önce bu konuda bir düzenleme yapacaklarını açıklayan Bakan Çelik, çalışmaların sürdüğünü ancak şu anda hayata geçirilmesinin çok zor olduğunu söyledi.

'EKONOMİYE YÜK GETİRİR'

Düzenlemenin Avrupa'daki benzerlerini incelemeye devam ettiklerini belirten Faruk Çelik, "Görüşüyoruz ancak şu anda zor. Çünkü şu anda prim gününü doldurmuş yaş bekleyen 500 bin kişi var. 2000 öncesi sigortalanan kişilerin sayısı da 5 milyon. Bunları mevcut 10 milyon emekliye eklersek, rakam birden 15 milyona yükselecek. Bu da maliyetler açısından çok zor görünüyor" diye konuştu. Bakan Çelik, örnekleri incelemeye devam ettiklerini ancak bunun ekonomiye yük getireceğini savundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.