Ermenekte bekleyiş sürüyor

Ermenekte bekleyiş sürüyor

Karaman’daki maden faciasının üzerinden 2 gün geçti. Suyu boşaltma çalışmaları sürüyor. Suyu hızla boşaltması beklenen ahtapotlardan ikisi devreye girdi. Mahsur kalan 18 işçiden hala haber yok.

A+A-

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde salı günü meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Zamana karşı yarışan ekipler, geceden beri dalgıç pompalar ve motopomplarla su çekme işlemi yapıyor.

İstanbul’dan gönderilen ahtapot adlı pompalar ise çalışmaya başladı. Türkiye’nin en büyüğü olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen iki ahtapottan biri yolda kaza yaptı ve sadece bir tanesi su tahliyesi çalışmalarına dahil olabildi. İzmir’den gönderilen ahtapotun montaj çalışmaları da sona erdi.

İstanbul’dan gelen makinenin montajı yaklaşık 5 saat sürdü. Böylece maden ocağında şu an iki ahtapot aracıyla su tahliye çalışmaları devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor. Şu anda olay yerinde 2 ahtapot, 4 motopomp, 8 dalgıç pompa su çekme işlemlerini sürdürüyor. Normal koşullara göre bu çaptaki ekipmanla madeni kaplayan 11 bin ton suyun 12 saatte bitmesi bekleniyordu. Ancak suyun çamurlu olması ve 377 metrelik derinliğin yarattığı basınç nedeniyle performansları düşüyor. Suyun temizlenmesinin 24 saat sürmesi bekleniyor. Daha önce gelen bilgilere göre bu süre en az üç gün olarak öngörülüyordu.

Çalıştırıldıktan sonra kontrol edilen debiye göre yapılan analiz sonucunda süre kısaldı. Cumhuriyet başsavcılığı tarafında görevlendirilen 3 savcı tarafında madendeki krokilere, evraklara ve haritalara el konuldu.

“Olay yerinde bulunan 4 dalgıcın kurtarma çalışmalarında neden kullanılmadığı?” sorusuna ise Bakan Taner Yıldız, görüş mesafesinin 1 metre olduğu bu yüzden dalgıçları tehlikeye atmamak için izin verilmediği şeklinde yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.