Ezidi kadınların dramı: Para yoksa tedavi de yok!

Ezidi kadınların dramı: Para yoksa tedavi de yok!

IŞİD katliamından kurtulup Diyarbakır ’da Ezidiler için kurulan Fidanlık Kampı’na sığınan kadınlar başta psikolojik sorunlar olmak üzere kronik hastalıklarla mücadele ediyor.

A+A-

Kampta acil olarak tedavi bekleyen kadınlar arasında kemik erimesi, fıtık ve psikolojik sağlık sorunları olan kadınlar bulunuyor.

Kamp, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) bağlı olmadığı için hastaların tedavisi kamp yönetimi tarafından karşılanıyor. Ancak kamp yönetiminin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne 355 bin lira borcu bulunuyor.

Kendi imkanlarıyla hastaların tedavi ücretini karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Dr. Celal Canpolat  kampın sağlık sorunlarını, “Kampımız AFAD'a bağlı olmadığı için hastalarımız ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Hastaları kendi imkanlarımızla tedavi etmeye çalışıyoruz. Ancak imkanlarımız çok kısıtlı olduğu için gerekli parayı bulamıyoruz. Şu ana kadar Dicle Üniversitesi'ne 355 bin lira borcumuz oluştu. Onlar da bu borçtan dolayı hastalarımızı tedavi etmek istemiyor. Kampta kalan Ezidi'lerin AFAD kampında kalan mülteciler gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmasını istiyoruz'' diyor. 

 

Gözde Seydo  

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU 

90 yaşındaki Göze Seydo Şengal'in Sibaşê Xıdır köyünden. IŞİD Şengal'e saldırdığında Seydo bir oğluyla beraber önce Şengal Dağı'na, ardından Türkiye'ye sığındı. Ağustos 2014 yılında Diyarbakır'daki Fidanlık Kampı'na yerleşen Seydo, ailesinden 10 kişinin IŞİD'e esir düştüğünü duydu. Zamanla psikolojik sorunlar yaşayan Seydo kendisine zarar vermeye başladı. İki hafta önce kaldığı çadırın tavanına ip asarak intihar girişiminde bulundu. Çevreden geçenlerin fark etmesi üzerine son anda kurtuldu. Seydo kampın gönüllü psikologları tarafından muayene edildikten sonra Diyarbakır Sellahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'ne götürüldü. Ancak Seydo da diğer kamp sakinleri gibi AFAD kampında kalmadığı için poliklinik hizmeti alamadığından hastaneye yatırılmadı. Seydo'nun sakinleştirici kullandığını söyleyen kamp yönetimi durumu şöyle anlatıyor: “Seydo ağır psikolojik sorunlar yaşadığı için kendisine zarar veriyor. Kampta gönüllü çalışan psikologlar kendisine danışmanlık yapıyor. Ancak ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yatılı olarak tedavi alması lazım. Kampta bu tarz sorunlar yaşayan birçok kadın bulunuyor. Profesyonel olarak tedavi olmaları gerekir.''    

AMELİYAT İÇİN 33 BİN LİRA İSTEDİLER

42 yaşındaki Şirin Çoli Türkiye'ye geldikten sonra kemik ağrısı şikayetleri ile hastaneye sevk edildi. Çoli'ye kemik erimesi teşhisi konuldu. Bir süre sonra yürüyemez hale gelen Çoli tedavi için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatırıldı. Doktorlar tekrar yürümesi için Çoli'nin her iki dizine platin takılmasına karar verdi. Mart ayında Çoli'nin sağ bacağına platin takıldı. Ancak ameliyat sonrasında Çoli'ye 33 bin liralık hastane masrafı çıkartıldı. Çoli'nin ailesi parayı karşılamadığı için ikinci ameliyatı gerçekleştiremedi. Dicle Tıp Fakültesi tarafından kendilerine çıkartılan 33 bin liralık tedavi ücretini ödeme imkanları olmadığını söyleyen Çoli'nin ailesi şöyle konuştu: Sağ dizine platin takıldığı için kemik ağrıları azalmaya başladı. Ancak yürümesi için sol dizine de platin takılması lazım. Hastaneye olan 33 bin liralık borcumuzdan dolayı ikinci ameliyatı yapamıyoruz. Şu anda Çoli yatalak bir halde çadırda kalıyor. Tuvalet ihtiyacını bile karşılayamıyor.”

 

Nisa Ufa

FITIK AMELİYATI OLMASI LAZIM

Nisan Ufa ise 51 yaşında. Ufa'da kasık fıtığı olduğu için Ufa'nın karın bölgesi giderek şişiyor. Fıtığının büyümesinden dolayı artık yürüyemiyor. Diyarbakır'da hastaneye götürülen Ufa'ya kısık ameliyatı olması gerektiği söylendi. Ancak Ufa ameliyat için gerekli parayı bulamadığı için ameliyat olamadı. Ufa, “Sürekli karın ve bel ağrısı çekiyorum. Vücudum şişiyor, artık yürüyemiyorum. Ağrılarımı azaltmak için ağrı kesici alıyorum. Bu şekilde aileme yük oluyorum. Ameliyat olmak istiyorum'' diyor.RADİKAL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.