Fobi türleri şaşırtıyor

Fobi türleri şaşırtıyor

Politikofobi, venüstrofobi gibi birbirinden ilginç fobilerin, pek çok kişinin günlük yaşamını etkilediği bildirildi.

A+A-
''Politikacılardan korkma'' diye tanımlanan politikofobi, ''güzel kadından korkma'' diye isimlendirilen venüstrofobi gibi birbirinden ilginç fobilerin, pek çok kişinin günlük yaşamını etkilediği bildirildi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Eskişehir Şube Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çınar Yenilmez, AA muhabirine, bazı durum ve nesnelerden duyulan mantıksız ve aşırı korkuya ''fobi'' denildiğini söyledi.

FOBİLERİNİZİN ÜZERİNE GİDİN

Fobilerin, aşırı endişe ve kaygıya yol açtığını dile getiren Doç. Dr. Yenilmez, şöyle devam etti:
''Özgül fobi dediğimiz basit fobilerin günlük hayatı en çok ve olumsuz etkileyen çeşidi, kaçınmadır. Kedi olan eve gitmemek, yükseğe çıkmamak, asansöre binmemek gibi özgül fobisi olanların çoğu, korkulan durum ve nesnelerden koşullar elverdiği sürece uzak durmaya çalışır. Kişi, fobisinin üzerine gitmeyi ve bu sorunla baş edebilmeyi öğrenmelidir. Örneğin hayvan korkusu olan bir kişi o hayvanla ilgili evine önce bir tablo almalı, daha sonra bir oyuncak ya da bir obje edinmeli, korktuğu hayvan kedi, köpek ya da kuş cinsiyse yavru olanları sevip korkusunu yenmeye çalışmalıdır.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.