Fransa Cumhurbaşkanını seçiyor

Fransa Cumhurbaşkanını seçiyor

Fransa yeni cumhurbaşkanını seçiyor. Seçimlerin ikinci turunda Marine Le Pen ve Emanuel Macron yarışıyor.

A+A-

Fransızlar yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başında. İlk turu 23 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu sabah itibariyle seçmenler ikinci tur için sandık başına gitti. İkinci turda ilk turun iki galibi Macron ve az farkla gerisinde kalan Le Pen yarışıyor.

Fransa'da cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerde seçmenler sandık başında. İlk turdaki yarışı yaklaşık üç puanlık bir farkla birinci bitiren AB ve liberal politika yanlısı Emmanuel Macron ile göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen arasında, iki adayla düzenlenen seçim, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Fransa seçimlerinin ilk turu hakkında yapılan ilk anketlerde sık sık Le Pen'in ismi öne çıksa da Macron seçimleri rakibinin önünde bitirdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın partisi Sosyalist Parti hükümetinde Ekonomi, Sanayi ve Bilişim bakanlığı görevinde bulunan ancak daha sonra partisinden ayrılıp daha da liberal En Marche (İleri) hareketini kuran Macron, seçimlerin ilk turunda yüzde 24 oy alarak yüzde 21.3 oy alan Le Pen'in önüne geçti.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Seçimlerde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Son yıllarda sık sık sivil alanlarda saldırıların hedefi olan Fransa'da İçişleri Bakanlığı, seçimlerin ikinci turunda 50 bin polis ve jandarmanın ‘seferber edildiğini' açıkladı.

ANKETLER NE DİYOR?

Henüz ilk tur oylaması yapılmadan önce pek çok anket şirketi Macron'un ilk turu birinci bitirememesi durumunda dahi ikinci turdaki rakibi Le Pen'i büyük bir farkla mağlup edeceği sonuçları açıklandı. Ipsos'un 5 Mayıs tarihinde yaptığı son ankete göre Macron'un yüzde 63 oy alacağı ön görülüyor.

İlk turun diğer adayları Cumhuriyetçilerden François Fillon, Sosyalistlerden Jean Luc Melenchon ve diğer sağ ve sol adaylara oy verenlerin ikinci turda vereceği tercihlerin cumhurbaşkanının belirlenmesinde büyük etkisi olacak.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.