Hakkari'de Mağaralar Buzdolabı Olarak Kullanılıyor

Hakkari'de Mağaralar Buzdolabı Olarak Kullanılıyor

Hakkari'nin Taşbaşı köyünde yaşayanlar, yazın dağlarda topladıkları pancar ve hazırladıkları besinleri yazın sıcağından korumak için mağarada saklıyor.

A+A-

Hakkari'nin Taşbaşı köyünde yaşayanlar, yazın dağlarda topladıkları pancar ve hazırladıkları besinleri yazın sıcağından korumak için mağarada saklıyor. Köylüler, kışın gelişiyle birlikte depoladıkları yiyecekleri çıkartmaya başladı.

KIŞIN GELMESİYLE YİYECEKLER ÇIKARILIYOR

Hakkari'ye 45 kilometre uzaklıkta bulunan 165 haneli Taşbaşı köyünde yaşayan vatandaşlar, yazın buzdolabı niyetine kullandıkları mağaralara depoladıkları besinlerini kışın gelmesiyle birlikte tüketmek için çıkarıyor.

YİYECEKLER BOZULMADAN MUHAFAZA EDİLİYOR

Çok eski dönemlerde bölgede yaşayan medeniyetlerce soğutucu olarak kullanılmak üzere yapılan mağaralar, Hakkarili köylülerin ihtiyacına cevap veriyor.

Köylüler, yazın dağlarda topladıkları pancar ve hayvanlardan elde ettikleri yoğurt, peynir gibi yiyeceklerini dondurucu olarak kullandıkları bu mağaralarda muhafaza ederek bozulmalarını engelliyor.

"DERİN DONDURUCU OLARAK KULLANIYORUZ"

Köy sakinlerinden Ayhan Taşçı, mağarayı derin dondurucu olarak kullandıklarını belirterek "Biz yazın dağlarda topladığımız pancar, yaprak ve hayvanlardan elde ettiğimiz peynir, yoğurt gibi besinlerimizi yeteri kadar buzdolabı olmadığı için burada depoluyoruz. Kışın havalar soğudu mu mağaralar ısınmaya başlıyor ve besinlerimiz bozuluyor. Kışın gelmesiyle yiyeceklerimizi depolarımızdan çıkardık. Artık bunları tüketme vakti geldi" şeklinde konuştu.

Köyden bir kilometre mesafede bulunan soğutucu mağaraların bulunduğu alanın gece karanlık olduğunu hatırlatan Taşçı, yetkililerden sokak lambası istedi.

"KIŞIN GELMESİYLE TÜKETMEYE BAŞLADIK"

Mağaralarda besinlerini sakladıklarını belirten Ayşe Duran, "Yazın soğutucu olarak kullandığımız mağaralarda sakladığımız peynir, yoğurt ve çeşitli pancarları kışın gelmesiyle tüketmeye başladık" dedi./hakkarihabertv

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.