HDP'de kongre günü

HDP'de kongre günü

HDP 3'üncü Büyük Olağan Kongresi'ni başladı.

A+A-

HDP'nin 3'üncü Olağan Kongresi Ankara Arena'da başladı. Kongre salonuna giden yollar iş makineleri ve polis araçlarıyla kapatıldı. Polis helikopteri de salon üzerinde güvenlik uçuşu yaptı.

Salona girişte partililer 3 noktada aramadan geçirildi. Çanta, powerbank, çakmak, kulaklık, kalem, şarj aleti içeri alınamadı.

Uygulama basın mensuplarını da etkiledi. Gazetecilerin bilgisayarla salona girişine izin verilmedi. Güvenlik görevlileri bu kararın HDP ile yapılan güvenlik toplantısında alındığını söyledi.

Kongre salonuna giden yollar iş makinaları ve polis araçlarıyla kapatıldı.

EŞ BAŞKANLAR BELLİ OLACAK

HDP'nin yeni eş genel başkanları Ankara Arena'daki 3'üncü Büyük Olağan Kongresi'nde belli olacak. Parti salon içerisinde ve dışında 30 binin üzerinde konuğu ağırlamayı hedefliyor. Kongre öncesi HDP bileşenlerine yönelik çok sayıda operasyonda birçok isim gözaltına alındı. Eş Genel Başkanlık için yaşanan aday belirleme sürecinde ise Pervin Buldan ve Sezai Temelli isimleri öne çıktı. Tutuklu bulunan eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın mektuplarının da okunacağı kongrede Parti Meclisi üyeleri de belirlenecek.

KEMALBAY ADAY DEĞİL

Figen Yüksekdağ'ın tutuklanıp vekilliğinin düşürülmesinin ardından olağanüstü kongreye giden HDP'de, Yüksekdağ'dan boşalan Eş Genel Başkanlık koltuğuna Serpil Kemalbay seçilmişti. Kemalbay'ın aday olmadığı 3'üncü Olağan Kongre'deki kadın eş genel başkan adayı Mutabakat Komisyonu tarafından Pervin Buldan olarak belirlendi.

DEMİRTAŞ'IN YERİNE TEMELLİ

Hâlen tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 3'üncü Büyük Olağan Kongre'de aday olmayacağını fakat partide çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Erkek aday belirleme sürecinde Mutabakat Komisyonu'nda Sezai Temelli ismi öne çıktı. Temelli hâlen HDP'nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı.

PM'DE DE EŞİT TEMSİLİYET

Eş genel başkanların belirleneceği HDP'nin kongresinde ayrıca Parti Meclisi (PM) seçimi de yapılacak. Bin 237 delegesi bulunan HDP'nin PM'si için 100 asil 50 de yedek üye belirlenecek. PM üyeleri delegelerin oylamasına tek listeyle sunulacak. HDP'de PM üyeleri belirlenirken cinsiyet kotası gereğince kadın ve erkeklere eşit sayıda yer ayrılıyor.

10 TUTUKLU VEKİL MESAJLARIYLA KATILACAK 

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Ferhat Encü, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım ve Abdullah Zeydan tutukluluk hallerinin devamı nedeniyle 3'üncü Büyük Olağan Kongre'ye mesajlarıyla katılacak.

 7 İSMİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

Genel Merkez'in büyük katılım beklediği HDP kongresi öncesi 7 ismin vekilliği düşürülmüş durumda. İlk olarak 21 Şubat 2017 tarihinde Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülmesinin ardından Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana ve Ferhat Encü ile toplam 7 milletvekilinin vekillikleri düşürüldü. Vekilliği düşürülen Encü ile birlikte HDP'nin milletvekili sayısı 52'ye düştü.

KONGRE ÖNCESİ BİLEŞENLERE OPERASYON

HDP'nin bileşenleri arasında DBP, ESP, Devrimci Parti, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek gibi siyasi partilerle, SODAP ve HDK gibi platformlar da yer alıyor. Kongre öncesi polis tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli'de Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni parti ve sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticilerine yönelik çok sayıda operasyon düzenlendi. HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

‘SAVAŞA HAYIR' PANKARTI KALDIRILDI

Hazırlıkların günler öncesinden başladığı ve partililerin de kendi güvenlik önlemlerini aldığı kongre için Ankara Arena'ya asılan Kürtçe, “Savaşa Hayır” pankartı kongreden iki gün önce polis tarafından kaldırıldı.

ÇANTAYLA SALONA GİRİŞE İZİN YOK

Ankara Valiliği de kongreden bir gün önce yaptığı açıklamayla Ankara Arena çevresinde oluşturulacak arama noktalarında kongreye katılmak için gelen kişilerin, valiz, çanta, makyaj malzemesi, kol çantası ve spor çantasıyla alana girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.(GazeteDuvar)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.