HDP’li Çelik’ten açlık grevleri için 22 önerge

HDP’li Çelik’ten açlık grevleri için 22 önerge

HDP’li Burcu Çelik, 22 ayrı cezaevinde devam eden açlık grevi eylemleri nedeniyle Meclis’e 22 önerge sundu.

A+A-

HDP Muş Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Burcu Çelik, 22 cezaevinde devam eden açlık grevleri için Meclis Başkanlığı'na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlaması istemiyle 22 ayrı soru önergesi verdi.

Çelik, “Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve cezaevi yönetimlerinin çözümsüz yaklaşımları uzun zamandır cezaevlerini çok gergin bir hale getirmişti. OHAL'in ilan edilmesiyle OHAL ilk etkilerini cezaevlerinde gösterdi. Çıkarılan KHK'ler zaten sorunlu olan cezaevlerini iyice çözümsüz alanlar haline getirdi.Sürecin geldiği nokta itibariyle siyasi çözümsüzlük açlık grevlerini doğurmuştur. 22 cezaevinde 200'e yakın mahpus 57 gündür açlık grevinde bulunmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Hükümetin sorumluluk alarak sürecin tutukluların ölümleriyle sonuçlanmaması için harekete geçmesi çağrısı yapan Çelik, “İçinde bulunduğumuz günler itibariyle kalıcı sağlık sorunları başladığı düşünülürse kaybedecek gün değil saat bile yoktur. Bu süreçte toplumun bütün kesimlerinin sağduyulu olması ve sorumluluk alması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum” dedi.

Çelik verdiği 22 ayrı soru önergesinde, tutukluların sağlık durumları, talepleri ve bakanlığın sorumluluklarına dair sorular yöneltti. Çelik'in Bakan Bozdağ'a yönelttiği bazı sorular şöyle:

* Mahpuslara gerekli vitaminler tedarik edilmekte midir?

* Tutukluların ve hükümlülerin bedenlerini ölüme yatırmaya karar vermeden önceki süreçte cezaevi yönetimi krizi doğru yönetebilmiş midir?

* Mahpusların yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ilgili önlemler alınmış mıdır?

* Süreçle ilgili bakanlık acilen hangi adımları atacaktır?

* Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde kötü muamele ve işkence suçuna karıştığı iddia edilen görevliler hakkında yürütülen idari soruşturmaların sayısı 2002-2017 yılları arasında kaçtır?

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.