HDP'li Dede, Hakkari'deki yasakları sordu

HDP'li Dede, Hakkari'deki yasakları sordu

Hakkari’deki köylere giriş çıkışlarda yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıyan HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, İçişleri Bakanı Soylu’ya, sıkıntıları sordu. Kaynak: HDP'Lİ DEDE, HAKKARİ'DEKİ YASAKLARI SORDU

A+A-

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde devletin temel amaç ve görevlerinden birinin de, kişilerin ve toplumun, seyahat özgürlüğünü sağlamak ve kişinin temel hak ve hürriyetlerini sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan bütün engelleri ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı.

Seyahat etme hakkının Anayasanın 23. maddesine ve AİHS'nin 13.maddesine aykırı olarak engellendiğini savunan Dede, önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

* Hakkâri merkezde birçok mahalleye ulaşımın keyfi olarak engellendiği konusunda bir bilginiz var mı? Yolların kapatılmasının sebebi belli karakol noktalarından zorunlu geçişi mi sağlamak?

* Hakkâri'de yapılan uygulamalar hukuka uygun mu? Yasaları açıkça çiğneyenlere karşı bir müeyyideniz olacak mı?

* Şine Karakol noktasından Çeltik (Keha Hemzo), Armutlu (Harê), Çaltepe (Kutos) ve yakınanlarındaki mezralara gidecekler için sadece bir minibüsün sabah 08.00'de bölgeye giriş ve 16.00'da da çıkış yapmasına izin verilmekte, bu araç dışında herhangi bir aracın geçişine izin verilmemektedir. Birçok köy ve mezranın bulunduğu ve belli bir nüfus yoğunluğuna sahip bölgede günde sadece bir minibüste bulunan 15 kişiye seyahat hakkı tanıyan uygulamadan haberdar mısınız? Buna ilişkin bir soruşturmanız olacak mı?

* Piro Bemero Köprüsünün yıkılarak vadiye tek bir geçiş noktasının bırakıldığından haberdar mısınız? Köprü yol ve alternatif güzergâhların tahrip edilmesinde amaçlanan kamu yararı nedir?

* Bölgeye ambargo uygulandığından, çeşitli gıdaların bir nevi karneye bağlandığından bakanlığınız haberdar mı?

* Elde edilen tarımsal ürünler araç yasağı yüzünden pazara ulaştırılamamakta ve böylece üreticinin zarar görmektedir. İdarenin kusursuz sorumluluğu ilkesi gereğince üreticilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışmanız var mı?

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.