HDP'li Paylan TBMM'den 'çıkarıldı'

HDP'li Paylan TBMM'den 'çıkarıldı'

HDP'li Garo Paylan'a '3 birleşime katılmama cezası'... Paylan'ın 'soykırım' dediği konuşmasını bitirmesine de izin verilmedi.

A+A-

TBMM'de Anayasa görüşmeleri sırasında HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın “Çoğulculuğu soykırım ve katliamlarla kaybettik” sözü üzerine başlayan tartışma sonrası Paylan, Meclisten geçici olarak çıkarılma cezası aldı.

Paylan'ın konuşmasını tamamlamasına izin verilmezken TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın iç tüzüğün 163. maddesine dayanarak Paylan'ın “Meclisten geçici olarak 3 birleşime katılmama cezası” verilmesini oylattı. Paylan, oylama sonucu 3 birleşim Meclis'ten çıkarılma cezası aldı.

‘O DÖNEMDE DÖRT HALKI KAYBETTİK'

Garo Paylan, Anayasa görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, “Yok saydıklarınız ya sessizliğe bürünürler ya da isyan ederler. Nitekim İkinci Meşrutiyet devreye giriyor. Daha sonra Talat Paşa cuntası o Anayasayı devre dışı bırakıp, Türk'ün anayasasını devreye koyuyor. Tıpkı bugünkü gibi. Parlamento ve çoğulculuğu devre dışı bıraktılar. O dönemde dört halkı kaybettik. Büyük katliamlarla, soykırımlarla bu topraklardan sürüldüler” diye konuştu.

Paylan, konuşmasını bu şekilde sürdürürken, AK Parti sıralarından, “Bu topraklarda soykırım yoktur” şeklinde sesler yükseldi. Paylan, “Ben bunun adına soykırım diyorum siz ne derseniz deyin. Adını hep birlikte koyalım yolumuza devam edelim. Ben dedemin neler yaşadığını çok iyi biliyorum. Sizler için ‘kılıç artığı' olduğumu da” diyerek, tepki gösterdi.

Paylan konuşmasına devam ederken, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın, “Ne konuştuğunuzu bilin. Ne yapayım ben? Hal ve hareketlerinize dikkat edin. Bu milleti yaralayıcı ifadeler kullanamazsınız” dedi.

AK Parti sıralarından ise Paylan'ın konuşmasına engel olmak için masalara vuruldu. Paylan, konuşma süresi olmasına rağmen Meclis Başkan vekili Aydın tarafından “Süreniz bitmiştir. Birleşime ara veriyorum” sözleriyle engellendi. Daha sonra yapılan oylamada da 3 birleşim çıkarma kararı alındı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.