HDP Yüksekova Eş başkan Adayları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı ile röportaj

HDP Yüksekova Eş başkan Adayları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı ile röportaj

HDP Yüksekova Belediye Eş Başkanı adayı İrfan Sarı 'Bu seçim havasını dostlukla, kardeşlikle bitirelim' derken, diğer aday Remziye Yaşar ise 'Kadınlara çağrım; Yüksekova’nın etrafında kenetlenelim, birleşelim. Yüksekova’yı biz kadınlar güzelleştirelim' de

A+A-

YÜKSEKOVAGÜNDEM

Yüksekova Belediye Eş Başkan adayları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, Yüksekova Gündem'in sorularını yanıtladı.

Eş başkan adaylarının cevapları şöyle:

SORU 1- HDP Yüksekova Belediye Eş Başkan adayları seçildiniz? Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

YAŞAR: 1984 yılında Dağlıca'nın Zereni köyünde dünyaya geldim. 85'te Yüksekova'ya taşındı ailem, Yüksekova'da büyüdüm.  2006'da siyasi partinin gençlik kolları ve kadın kollarında çalıştım. İHD ve TUHAD-FED kurumlarında çalıştım. Bu sene de HDP'den belediye başkan adayı oldum.

SARI: 1967 Yüksekova doğumluyum. Memur bir ailenin çocuğuyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Yüksekova'da tamamladım. 1999 yılında mesleğim olan terziliğin, meslek örgütünün başına geçtim. Hala mesleğim devam ediyor. Seçimden dolayı istifamı verdim.  Şuanda başkanvekili sıfatı ile devam ediyor. 2014 yılında Ankara'da Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nda yönetim kurulu ve denetim kurulunda çalıştım Aynı zamanda 2014 yılında Hakkari'de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanlığını yürüttüm.  Biri şiir biri öykü kitabı olmak üzere iki kitabım var. Belediye başkan adaylığı konusunda da siyasi yaşamıma hitap ettiği için HDP'yi seçtim.

SORU 2 – Adaylığınız açıklandıktan sonra çevrenizden olumlu yada olumsuz nasıl tepkiler aldınız?

YAŞAR: Genel anlamda hep olumlu tepkiler ile karşılaştım. Çünkü Yüksekova'nın bir çocuğu olmak, Yüksekova'nın sıkıntılarını çok iyi bilmek.. Dolayısıyla  gelen tepkiler olumlu oldu.  Halktan müthiş destek ve moral alıyoruz. Olumsuz herhangi bir tepki ile karşılaşmadım.

SARI: İnsanlar ile muhabbetimiz oldukça güçlü. Yaptığımız iş gereği de insanlarla, özellikle esnaf ve sanatkarlarile çok iyi ilişkilerimiz vardı. Onların yönlendirmesi ve önerileri ile buraya gelmiş olduk. İsmimiz açıklandıktan sonra Türkiye'nin değişik yerlerinden, yurtdışından tanıdıklarımız, öğretmenlerimiz bizi aramaya başladı. Öğretmeniniz 30-40 yıl sonra sizi sosyal medyada görüyor ve size dönüş yapıyor. Halkın içine çıkıyorsunuz; halk sizi kucaklıyor. Böyle olunca insan müthiş bir heyecan alıyor. Ben şahsen çok olumlu tepkiler alıyorum, çok mutluyum. Sosyal medyada olumsuz tepkiler ile de karşılabiliyoruz. Bu da bir toplumda olması gereken bir durum. Mutlaka olumsuz tepkiler olacak ve biz bunun üzerine kendimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Biraz bel altı vuruşlar, bunlar da etik değil. Sorunuzun hemen akabinde halkımız bir teşekkürü hak ediyor.Onlara ne kadar minnet duysak azdır.

SORU 3 – Seçim süreci boyunca nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?

YAŞAR : Seçime az bir süre kaldı. Çalışmalarımız esnaf ziyareti, ev ve köy ziyaretleri gibi geniş kapsamlı. Toplumun en küçüğünden en büyüğüne kadar Yüksekova'da yaşayan herkese ulaşmaya çalışacağız. Gitmediğimiz hiçbir yer, mahalle, sokak köy olmayacak. Onun dışında hasta ziyaretlerimiz oluyor. Toplumun her yerinde hiçbir ayrım yada fark gözetmeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

SARI: Parti içinde bir koordinasyon kurulu oluşturduk. Arkadaşlarımız ile sabah bir araya geliyoruz. O gün içinde gidilecek köy ve mahalleler bizimle paylaşılıyor. Bir önceki geceden yapılmış raporlamalar üzerinde değerlendirmeler yapılıyor. Ondan sonra sahaya çıkılıyor ve her evin kapısı çalınıyor. Orada görüşler alınıyor. Bu tepkileri koordinasyon kurulunda değerlendiriyoruz. Cenaze ve defin işleri, hasta ziyaretleri, cezaevi çıkışları, aile ziyaretleri gibi ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Sivil toplum örgütlerinin, esnafımızın bir kısmına gittik. Periyodik olarak bunları tamamlayacağız. İşletmelerimizin tamamına gitmeyi düşünüyoruz. Bizim esas dinamiğimiz insanlara, kentin dokularına dokunmak. Ya Me Ye sloganımızın etrafında dolanıyoruz. Sloganımızın içinde kendisini hisseden herkese gidilecektir. Ama ille de sloganın dışında kalmak isteyenler, kendi takdirleridir. Buna yapılacak bir şey yoktur. Kimseyi ötekileştirme gibi bir periyodiğimiz yoktur.

SORU 4: Belediyenin kayyum sürecindeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

YAŞAR:  Gözle görülür elle tutulur bir şey görmüyorum. Son zamanlarda ışıklandıma olmuş, alt yapı yapılmış ama ne kadar sağlıklı yapılmış? Biz belediyeyi halkın hizmetine açık bir yer biliyoruz. Ama bizim belediye maalesef  Yüksekova'nın Kapalı Cezaevi  diyebilirim. Belediyeye vatandaş gittiğinde 3 aramadan geçiyor. Halka açık olması gereken bir yer, Yüksekova için en iyisinin yapılması gereken bir yer. 3 yıl içerisinde belediyeye giden kaç vatandaş var?

SARI: Hizmet alanında neler yapıldığı konusunda kamuoyuna açıklanmış çok detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. Ama gördüklerimiz vardır, bununla ilgili çeşitli toplantılara da katılmışlığımız vardır. Kazılan bir merkez var, içine döşenmiş borular var, bunun ne kadar sağlıklı olduğu ve ne kadar zamana hitap edeceğini bilememekteyiz. Burada yapılan hizmetlei isimlendirmek neredeyse mümkün değil. İsterdik ki belediye Yüksekova'yı canlandıracak bir işlevde olsun. 28 ayda karşılaştığımız manzara; çamur deryası, kar sularının birikmesi, karların zamanında kaldırılmaması, toz bulutlarını insanların ciğerine çekmesi.

SORU 5 : Yüksekova halkına ve siyasi rakiplerinize var mı bir mesajınız?

YAŞAR: Biz halkımıza güveniyoruz. Bu halk kendisini biliyor, tanıyor. Bizi de kayyumu da görüyor. İyi bir değerlendirmeye gidebileceklerine inanıyoruz. Kendilerine sahip çıkacaklarına inanıyoruz. Rakibimiz de bu halkın çocuğudur. Sloganımızda Ya Me Ye (Bizimdir) derken Yüksekova'da doğan, yaşayan herkesi kastediyoruz.

SARI: Siyaseten bizimle yarış içinde görünenler mutlaka halka gideceklerdir ve ne yapacaklarını anlatacaklardır. Bize oy verirseniz biz Yüksekova'yı vilayet yaparız argümanını kullanıyorlar. Bu argüman sakat bir argüman, etik değil, doğru değil. Adeta tehdite ve şantaja giden bir söylem.  Daha kucaklayıcı bir dil ve kesin sonuçlarını okuyabileceğimiz projelerin ortaya konulduğu bir yarış olmasını diliyoruz. Sınır kapılarını açarız şeklindeki argümanı anlamakta güçlük çekiyoruz. İl yapılması gerekiyorsa yapsalardı, kim ellerini tutmuş? Yerelde normal ticaret bitti, küçük esnaf çek ve kredilerle işlerini döndürüyor. İktidar buna yönelik halkın önünü açabilirdi. Daha refah daha düzgün, halkı üzmeyen bir seçim havası yaratalım. Bu seçim havasını dostlukla, kardeşlikle bitirelim. SORU 6 – Yüksekova'da belediyecilik anlamında nasıl eksiklikler görüyorsunuz ve bunların çözümü için nasıl projeler düşünüyorsunuz?

YAŞAR: Yüksekova'da belediyecilik anlamında sorunlar çok. Yol, su, sosyal alan sorunlarımız var. Yazın yollar tozdan geçilmiyor, kışın buzdan ve çamurdan. Kaynakları olan bir yerin kötü şebeke suyu içtiğini görüyoruz. Park anlamında yeterince park yok. Gençlerin sosyal faaliyetlerini düzenleyecek alanı yok. Kültür ve sanat boyutu çok az. Bizim çalışmalarımız tamamen bu yönde olacak. Okuma alanları, kütüphaneler eksik. Bir yaşam var ama bütün ayakları eksik yaşam var. Bu halk en iyisini hak ediyor ve biz de bunları onların hizmetine sunacağımıza söz veriyoruz.

SARI: Bu kent 1934 yılında ilçeye dönüştürüldü ama yalnız bırakıldı. Belediyenin yol göstermediği bir kentten bahsediyoruz. 17-18 yıl HDP geleneğinden gelen partiler tarafından yönetildi. Ancak siyasi gelişmeler neredeyse onlara hizmet şansı vermemiştir. Tamamı gözaltında olan belediye başkanlarından söz ediyoruz. Doğal olarak baskılama nedeniyle belediye hizmetlerinin aksadığı dönemden bahsediyoruz. Toplamda 65-70 yıl hükümete yakın aktörler tarafından yönetildi ancak alt yapının bir kazmasına bile dokunulmadı. Bizim arkadaşların da eksiklikleri vardır tabi. Alt yapı ile ilgili çalışmalar yürütülmüştür ancak kayyum farklı bir proje ekseninde devam etmiştir. Yüksekova'da yeşil sahaların olmayışı, insanların gidip dinlenebilecekleri park bahçelerinin olmayışı, HDP belediyeleri  tarafından yapılmış bir kısım parktan söz etmek mümkündür. Su boruları aspes borulardan oluşan bir kent. Aspes boruları artık gelişmiş dünyada kullanılmayan bir parça. Bu kentin ne kadar ihmal edildiği apaçık gözler önündedir. Yüksek gerilim hatlarının çarşı merkezinde insanların kafalarının üzerine oluşu bir hayati risk. Ama mevcut hükümet ve geçmiş hükümetler tarafından dokunulmamıştır. Kentte kaçak elektrik kullanımı algısı yaratılmıştır. Elektrik faturaları ile kaçak bahanesiyle bu halk cezalandırılıyor. Bir idarenin işi kaçağı önlemektir, farklı yöntemlere cezalandırmak değildir. Bu da belediyenin mevzusu içerisindedir. Buna yönelik kapsamlı projeler oluşturulabilir. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ile dönüşüm sağlanabilir. Bu koşulları belediye kaldıramaz çünkü maliyeti yüksek. Bunun için yüksek kaynak lazım. Arkadaşlarımız şehir için projeler sürdürüyorlar ve bunun sonucunu hayata geçirebilmek için çalışmaları yürüteceğiz.

SORU 7 – Sayın Yaşar, kadın aday olarak kadınlara yönelik ne söylemek istersiniz?

YAŞAR: Bir toplumu ayakta tutan, yürüten kadındır. Annelerimizden örnek verebiliriz. Kadınların elinin değdiği herşey güzelleşir. Kadının özünde kötülük, iktidar, çıkar, rant yoktur. Sevendir, sayandır, göğüsleyendir, toparlayandır. Yüksekova'da bütün kadınlar direnç ruhuna sahipler. Bu seçimde de kadınlara çağrım; Yüksekova'nın etrafında kenetlenelim, birleşelim. Yüksekova'yı biz kadınlar güzelleştirelim. En büyük desteği kadınlardan alacağıma inanıyorum. Bütün annelerin ellerinden öpüyorum.

SORU 8 – Sayın Sarı, son olarak siz neler söylemek istersiniz?

SARI: Biz belediyeciliği eş başkanlık düzeyinde yürüteceğiz. Eleştirel düşünebilen bir belediyecilik planlıyoruz. Planını, projesini yapmış bir ve buna göre performansını sergileyen bir planla hareket edeceğiz. Özgürlükçü düşünen, etik değerleri önemseyen bir saha yaratmaya çalışacağız. Etik değerler bizim için vazgeçilmezdir. Doğayı ve çevreyi kucaklayacağız. Kütüphaneler açacağız ve herkes istifade edebilecek. İnsanlar kendilerine hitap edecek kitaplar bulabilecek. Teknolojik fırsatların yarattığı her türlü imkanı sunabileceğimiz modern bir belediyecilik sunacağız.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.