Hemşireler ilk kez alanlara iniyor

Hemşireler ilk kez alanlara iniyor

Hemşireler ilk sorunlarını mitingle dile getirecek.

A+A-
Hemşireliğin sürekli şiddete maruz kalan bir meslek grubu olduğunu ifade eden Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker, 12-18 Mayıs tarihlerinin Hemşirelik Haftası olduğunu hatırlatarak, hemşirelerin ilk defa sorunlarını bir miting ile dile getireceğini söyledi. 

Hemşireler Haftası 12-18 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Hemşirelik Haftası ile ilgili DİHA'ya konuşan Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker, bu sene ilk defa hemşirelerin yaşadığı sıkıntıları daha geniş kitlelere anlatmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hemşireler Haftası'nda ilk defa alanlara ineceklerini ve 11 Mayıs tarihinde miting düzenleyeceklerini kaydeden Ülker, hemşirelere yönelik şiddet konusunda kayıt tutulmadığını belirtti. Şiddetin geniş bir açılımı olduğunun altını çizen Ülker, "Yıldırma, geçerken laf atma, bezdirme bunların hepsi şiddet kapsamına girer. Onun için bizim ülkemizde bunlar şiddetten sayılmıyor ve kayda geçirilmiyor" dedi. Hemşireler Derneği web sitesinin Şiddet Başvuru Sayfası olduğunu kaydeden Ülker, "Şimdiye kadar 20"ye yakın kayıtlı şikayet geldi. Onlar hakkında ne gerekiyorsa yaptık. Şimdi dernek olarak toplumda şiddetin yaygın hale geldiğini görüyoruz. Toplumun neden şiddet toplumu haline geldiğini sorguluyoruz. Sosyologlar, ekonomistler, tarihçilerden oluşan çok ciddi bir kurul tarafından tartışılması gereken ve açıklığa kavuşturulması gereken bir durumdur. Türkiye niye böyle? Bunun cevabını da aramak lazım. Sağlıkta şiddet nasıl bu kadar belirgin bir hal aldı? Bunların hepsini sorgulamak ve cevaplarını bulmakla yükümlüyüz" ifadesini kullandı.


'11 Mayıs'ta hemşireler alanlara çıkıyor'

Hemşireliğin sürekli şiddete maruz kalan bir meslek grubu olduğunu dile getiren Ülker, "Türkiye"de hemşireler bir yerde miting olduğu zaman çıkıp meydanlara gelemiyorlar. Çünkü korkuyorlar. Neden hekimler korkmuyor da hemşireler korkuyor? Bunun cevaplarını da araştırmak gerekiyor” diye vurguladı. 11 Mayıs tarihinde miting yapacaklarını hatırlatan Ülker, "Mitingi yapmamızın nedeni ise 12 Mayıs Hemşireler Günü. Daha önce küçük salonlarda toplantılar yapıyorduk. Artık yeter diyecek hale geldik. Yani hemşireliğin yok denilecek duruma geldiğini düşünüyoruz. Zaten durum bunu gösteriyor. Eğitimden, çalışma hayatına kadar, buna artık bir de meydanlarda meslektaşlarımızla birlikte halkımızla paylaşmak ve yetkililere durumu anlatmak istiyoruz” dedi. 1990 yıllarda hemşirelere ilişkin bir miting yapıldığını hatırlatan Ülker, "O dönemlerde sadece 2 defa yapılmıştı. Gündemi küçük olan bir mitingti. Bu mitingin gündemi çok büyük. Durumumuzu anlatmak istiyoruz. Başka çare kalmadı" diye konuştu.DİHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.