İki yaprak yiyen ölüyor

İki yaprak yiyen ölüyor

Maydanoza benzeyen baldıran otu dünyanın en zehirli bitkilerinden biri.

A+A-

Amasya'da baldıran otunu yiyen 5 çocuktan 1'nin zehirlenerek hayatını kaybetmesi gözleri bu zehirli bitkiye çevirdi. Başbakan Erdoğan'ın da Siirt'te yaptığı konuşmasında, "Bedeli baldıran zehri de olsa içmeyi göze alarak çırpınıyoruz" şeklinde dile getirdiği bitkiyle ilgili üniversite öğrencilerine uygulamalı olarak ders verildi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Önen, Ziraat Fakültesi'nin bahçesinde öğrencilere baldıran bitkisinin nasıl zehirlediğini anlattı. Önen, insanlarla iç içe yaşayan bu bitkinin birkaç gramının insanı zehirleyerek ölümüne sebep olabildiğini söyledi.

"SOKRATES'İ ÖLDÜREN BİTKİ"

Önen, baldıran otunun maydanozdan ayıran özelliğinin kötü kokusu, gövdesindeki kırmızı renk ve gövdesinde içindeki boşluk olduğunu söyledi. Erken dönemde baldıran otunun maydanozdan ayrılmasının zor olduğunu ifade eden Önen, "Sokrates'in öldürüldüğü bitki bu. Bunun şerbeti Sokrates'e içirilerek ölümüne neden oluyor. O nedenle onun kanını temsilen kırmızı lekeler var. Bu lekelere Sokrates'in kanı deniyor. Bu lekelerden ayırabiliriz. İçi boş bir görünümde ve kötü bir kokusu var. Ama erken dönemde ilkbahar aylarında risk oluşturuyor. Dolayısıyla ot toplaya çıkan aileler dikkat etsin. Ot toplayıp bahar yorgunluğunu atlatalım derken böyle önemli problemlere neden olmasınlar. Çocuklarımız için problem oluşturuyor. Çocuklarımızı bilinçlendirmemiz lazım. Evlerin kenarında, yol kenarlarında tarlada bu otu görmek mümkün. Dolayısıyla çocuklarımıza bunu anlatmamız lazım. Çocukların uzak durması için anlatmamız lazım. Erken dönemde maydanoza yani bu mevsimde çok benziyor. İnsanlar bunu topluyor bir araya getirerek pancar yemeği yapıyor. Ama bu bitki bazen karıştığında zehirleme olayları yaşanıyor. Çocuklar annelerini taklit edip bu ottan toplayıp yiyor" dedi.

"DÜNYANIN BİLİNEN EN ZEHİRLİ BİTKİLERİNDEN"

Baldıran otunun meydana getirdiği sorunların zehirli mantardan büyük olabildiğini ifade eden Önen, bu bitkinin çok zehirli olduğunu belirterek, "Bir dal yanı 6-7 gram bir insan yediğinde ölüme neden oluyor. Bitkiler içerisinde en zehirli bitkilerden birisi. Sade bizim ülkemizde değil; Amerika'da, Avrupa'da çok farklı ülkelerde sorun oluşturan bir bitki. Dünyanın bilinen en zehirli, en sık zehirlenme olaylarının karşılaştığımız bitkilerden birisi" diye konuştu.

"HAYVANLARI DA ZEHİRLİYOR"

Yabancı otların sadece zararlarını değil insan ve hayvan sağlığı açısından taşıdığı riski de derslerinde öğrencilere anlattıklarının altını çizen Önen, baldıran otunu yiyen hayvanlarında olumsuz yönde etkilendiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Eğer hamile bir inek ise yavru atıyor. Genç bir hayvansa ölüme kadar gidebiliyor. Çok büyük ekonomik kayıplara neden olan bir bitki." İHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.