İlaç kullanmayı bilmiyoruz

İlaç kullanmayı bilmiyoruz

Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, halkın leblebi, çekirdek gibi ilaç tükettiğini dile getirdi.

A+A-
Bilinçsiz ilaç kullanımının tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da ciddi bir problem olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Küçükkendirci, "Maalesef toplumumuzda halen eş, dost, akraba tavsiyesi ile ilaç kullananlar var. Kesinlikle insanlar birbirlerine ilaç tavsiye etmemelidirler. Yapılan araştırmalar toplumumuzun yüzde 50'sinden fazlasının doğru ilaç kullanmayı bilmediğini ortaya koymaktadır" dedi. Türkiye'de ilaç kullanımında hekim tavsiyesinden çok kulaktan dolma önerilerin etkili olduğuna dikkati çeken Küçükkendirci, "Bir vatandaşın sağlığına kavuşmasına neden olan ilaç başka bir insana tam tersi etki yapabilir. Hatta hastayı geri dönüşü olmayan bir sonuca dahi götürebilir" diyerek vatandaşları uyardı.

"İLAÇ FİYATLARI DÜŞMESİNE RAĞMEN, İLAÇ GİDERLERİ ARTIYOR"
Bilinçsiz ilaç kullanımının insan sağlığına verdiği zararın yanı sıra ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Küçükkendirci, "Sağlık harcamalarına bakıldığında en önemli kalemlerden birini ilaç giderleri oluşturmaktadır. İlaç fiyatları son yıllarda yaklaşık üçte bir oranında azalmasına rağmen ilaç giderlerinin artarak devam ediyor olması tamamen bilinçsiz ilaç tüketiminin bir sonucudur. Ömür boyu kullanması gereken bir ilacı bazı hastalar kendilerini iyi hissettikleri zaman keserken, bazı vatandaşlar da grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda dahi antibiyotik vb. ilaçları bilinçsizce tüketmeye devam ediyorlar. Bu da ülke sermayesinin boşa harcanmasına neden oluyor. Halkın ilaç tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi için Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hareket ediyor ve çeşitli çalışmalar yapıyoruz.

Akılcı ilaç kullanım ilkelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız bütün hızıyla devam edecektir. Halkımız bu konunun önemini anlayıp hayatında uygulamaya koyuncaya kadar mücadelemiz sürecektir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.