İngiltere Başbakanı Theresa May istifa etti

İngiltere Başbakanı Theresa May istifa etti

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkenin tartışmalı Brexit sürecinde lideri olduğu Muhafazakâr Parti'den gelen baskıya daha fazla direnemeyerek istifa etti. Açıklamasını gözyaşları içinde yapan May, 7 Haziran'da görevi bırakacak.

A+A-

Brexit sürecinde liderliği sorgulanan İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran'da resmen istifa edeceğini açıkladı. May, “Brexit çabasını yeni bir başbakanla yürütmenin ülkenin çıkarına olacağına inanıyorum” dedi.

May, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde Brüksel'le yaptığı anlaşmayı parlamentoya kabul ettirememiş, bu süreçte lideri olduğu Muhafazakâr Parti içinde de tartışmalar başlamıştı. May istifa açıklamasında, “Milletvekillerini bu anlaşmaya destek vermeye ikna etmek için elimden geleni yaptım. Üzücü bir şekilde, bunu başaramadım” dedi.

‘İKİNCİ KADIN BAŞBAKAN OLMAK BİR ONURDU'

Theresa May, başbakanlık konutunun önünde yaptığı konuşmada, “Ülkenin ikinci kadın başbakanı olmak hayatımın en önemli onuruydu” dedi; son kadın başbakan olmayacağını da ekledi. May'in bu sırada sesinin titremesi ve gözlerinin dolması dikkat çekti.

Şimdi, Muhafazakâr Parti'nin yeni bir lider seçmesi başlatması bekleniyor. Sürecin önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor. May'in ise yeni bir lider seçilene dek görevinin başında kalacağı belirtiliyor.

PARTİNİN BAŞINA KİM GEÇECEK?

Brexit tartışmaları sırasında May'in yerine oynayan en güçlü adaylardan biri, ülkenin eski dışişleri bakanı olan ve Türkiye'de de yakından tanınan Boris Johnson oldu. Eski Brexit bakanı Dominic Raab ve mevcut hükümetin Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da yarışa girme ihtimali olan adaylar arasında.

BREXIT NE OLACAK?

Muhafazakâr Parti'nin yeni süreçte başına geçecek ismin, AB ile daha sert bir ‘boşanma' anlaşması yapmak isteyeceği sanılıyor. Zira May'in Brüksel ile anlaşmaya onay alamamasının sebebi, yaptığı anlaşmanın kendi partisi içinde AB'nin lehine ve İngiltere'nin aleyhine görülmesiydi.

Ancak Brüksel, May'in başbakanlığında yapılan anlaşmanın nihai olduğunu ve yeni bir metnin müzakere edilmeyeceğini vurgulamıştı. Dolayısıyla yeni süreçte İngiltere ile AB arasında yeni gerilimler çıkacağına da kesin gözüyle bakılıyor. (Dış Haberler)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.